Nytt bryggverk ger femdubblad ölvolym

Hans Skan är nöjd med hur processen med ny lokal och nytt bryggeri har fungerat. Foto: Privat.

Med ny lokal och nytt bryggverk tar Wermlands Brygghus sikte på en rejäl volymökning. Om tre år ska det bryggas en halv miljon liter öl.

Bryggeriet i Kristinehamn har jobbat mycket med att ta nästa steg i utvecklingen de senaste månaderna. I höstas gjordes en nyemission och 200 nya delägare kom in i bryggeriet.

Det lade grunden för satsningen på en lokal mer centralt i Kristinehamn och ett större bryggverk. Man tar steget från 1000 liter till 2000 liter per bryggning.

– Det dyker alltid upp lite oväntade saker i ett stort projekt men i stort har det gått väldigt bra, säger grundaren Hans Skan.

Två batcher är bryggda på det nya bryggverket och fortfarande återstår en del justeringar. Men när produktionen rullar i gång finns det gott om utrymme för att öka volymerna.

– Med den här utrustningen kan vi brygga 1,5 miljoner liter per år. Dit siktar vi inte, men målet är att inom en treårsperiod komma upp i en halv miljon liter per år, säger Skan.

Under 2016 nådde bryggeriet cirka 100 000 liter. Wermlands Brygghus har bland annat haft säljframgångar med sin lättöl som finns på många dagligvarubutiker runt om i landet.

Med bryggeriet på plats ska också jobbet med att bygga en provsmakningsbar inledas.

– Vi har fått prioritera ner det lite men vi hoppas på att vara i gång i mars eller april.

– I början har vi nog öppet en dag i veckan, så vi ser hur intresset är. Men vi ligger bra till nära både buss- och tågstationen, säger Skan.