Nu kan du ha svart i glaset på midsommar

Must till midsommarmaten, i Värmland går det i alla fall. Hans Skan på Wermlands Brygghus tror på idén. Foto: Montage

En must på midsommar? Jo, i alla fall i Värmland, för där har Wermlands Brygghus släppt Midsommarmust lagom till den stora högtiden.

Det är inte unikt, must på midsommar har testats tidigare. Redan i slutet av 1970-talet gjorde Three Hearts en midsommarmust. Men någon framgång blev det inte.

Samtidigt är det mycket av maten på bordet den samma som på jul och påsk, så varför inte? Hans Skan på Wermlands Brygghus vet inte svaret på den frågan, men han vill försöka.

– Haha, varför inte, vår tanke är att man äter samma mat, så varför inte midsommar. Vi ser gärna att man dricker must året runt.

Redan förra året gjordes ett försök, men då hann de inte riktigt med.

– Vi kom ut ganska sent och hann inte lansera den på riktigt. I år har vi satsat mer och fått in den på bland annat Coop Värmland, säger han.

Nu har de gjort 4000-5000 flaskor av musten, som inte skiljer sig så mycket från bryggeriets julmust, enligt Hans Skan.

– Men det är en must med lite mer vuxen karaktär, som inte har så mycket sötma eller kolsyra som till exempel Apotekarnes har, säger han.

Fast vilken sill den passar bäst till vet han inte än.

– Jag har inte testat, men det är en bra idé, det borde vi kanske göra. Sen funkar den bra till andra grejor på midsommarbordet också.