Ölet som följer priset på elmarknaden

Köp den på natten om du vill ha den, då kostar Ölchock som minst. På dagen går ölet upp över 100 kronor. Foto: Pressbild

I dag på morgonen kostade ölet Ölchock 116 kronor, nu på seneftermiddagen kostade det 74 kronor. Vill du fynda ska du köpa det i natt för några tior.

Priset på öl brukar inte variera så mycket över tid, men Ölchock från Train Station Brewery prissätts inte på samma sätt som andra öl.

Stockholmsbryggeriet har samarbetat med elbolaget Tibber och tanken är att man med det alkoholfria ölets pris ska visualisera hur elmarknaden ser ut.

– Generellt ser vi att svenskarna har en låg kunskapsnivå gällande el och elavtal. De flesta av oss har dock full koll på vad som är dyrt och billigt när det gäller öl. Vi vill flytta den instinkten in i elens värld. Ju fler som får upp ögonen för att man kan styra sin elförbrukning och handla el när efterfrågan är som lägst på dygnet, desto bättre, säger Daniel Lindén, grundare av Tibber i ett pressmeddelande.

Priset på Ölchock är som lägst på natten, precis som för el. Sen stiger priset kraftigt på morgonen och når en dagstopp ungefär klockan åtta. Under ett dygn i maj svängde elpriset 4000 procent, enligt Tibber.

Hade ölpriset svängt på samma sätt hade det gått från 4 kronor till 182. Den som vill kan följa priset på kampanjsajten.

– Om ölpriset svängde på samma sätt som elpriset är jag övertygad om att vi skulle se snabba beteendeförändringar med förändrade konsumtionsmönster. Därför vill vi testa vad som händer när vi släpper en öl med uppgiften att utbilda om el, fortsätter Daniel Lindén.

– Tillsammans med mikrobryggeriet Train Station Brewery har vi smaksatt ölen med sichuanpeppar och ingefära, vilket vi tror är smaker som kan skapa en känsla av elektricitet.

Det rörliga ölpriset är ett index som utgår ifrån det rådande dygnets timpriser i elprisområde 3 och det svenska genomsnittspriset för 33 centiliter öl på krogen, 60 kr.