Hon är första kvinnan som SHBF-ordförande

Rebecca Finndell är ny ordförande för de svenska hemrbyggarna, men i det här glaset är det inte hembryggt utan Guinness. Foto: Privatbild

Rebecca Finndell är första kvinnan som väljs till ordförande för Svenska Hembryggareföreningen, dessutom kanske den yngsta. Två saker som hon tror ska bidra med friska vindar.

Rebecca Finndell är ny ordförande i en förening med många män. Rebecca har inga aktuella siffror på hur stor andel kvinnor det är i SHBF, men att män är övervägande är nog en rimlig gissning.

– Jag får fortfarande känslan av att träffa en enhörning när jag träffar en kvinnlig bryggare på en ölträff, säger Rebecca.

– Självklart ser jag det som en stor ära att få bli ordförande, men det är ändå melankoliskt att idag kunna vara den första kvinnliga någonting och jag tar det på största allvar. Att kanske kunna bana väg för en mer jämställd och inkluderande ölvärld.

Niclas Nordström valdes som ny ordförande förra året, men avsade sig omval i år. Så dagen innan årsmötet fick Rebecca en rejäl överraskning.

– Jag fick frågan om jag ville vara med i styrelsen av Diego Ramos för ett tag sen och jag sa ja, det verkade kul och spännande. Men kvällen innan årsmötet ringde Robin Loo och frågade om jag ville bli ordförande.

Hon funderade på det och svaret blev till slut ett ja och för ett par veckor sen valdes hon till ordförande.

– Jag hoppas att jag som kvinnlig och dels lite yngre ordförande blir en frisk vind i föreningen. Föreningen har inte kunnat ha några ordentliga träffar på grund av pandemin

Till vardags jobbar hon på Humlegården, som är en stor leverantör till både bryggerier och hembryggare i Sverige. Är det en för- eller nackdel?

– Jag skulle inte säga att det är en fördel, men det gör det definitivt lättare att se saker från två håll, vilket hittills gjort det möjligt för mig att underlätta samarbeten, svarar hon.

– Men bara för att jobbar på Humlegården betyder det inte det att Humlegården har monopol på samarbeten med SHBF.

SHBF:s träffar är en av hennes stora frågor framöver. SM fick ställas in i Göteborg på grund att föreningen inte fick tillstånd, och nu håller man på med ett arbete för att reda ut vad som gäller.

– Förhoppningsvis kommer vi att kunna reda ut det en gång för alla, även om vi trodde att vi redan gjort den en gång. Nu är det vårt största projekt, att få det svart på vitt, säger hon och berättar att man tagit in jurister för att reda ut frågan.

Utöver att hon jobbar med i branschen och numera även kan titulera sig ordförande för hembryggarna har hon ytterligare ett relaterat engagemang.

– Jag, och mina två kollegor Maja och Julia, driver Humlepodden, där vi pratar om bryggning, historia, ölstilar, och intervjuar kvinnor i ölbranschen.

Den som regelbundet läser Beernews kanske kommer ihåg att Rebecca i slutet av 2021 var veckans hembryggare. Då fick hon som alla andra deltagande hembryggare ett antal kortfrågor.

Vi kollade med henne vad hon tycker idag, och på några punkter modifierar hon faktiskt sina svar.

Ljust eller mörkt: Ljust (samma)
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk (samma)
Flaska eller fat: Flaska (”Njaaa, om frågar ett år kommer jag att säga fat, men än så länge är det flaska.”)
Pub eller hemma: Pub (samma)
Session eller imperial: Session (samma)
Surt eller beskt: Beskt (”Surt nu, jag har bryggt mer suröl och jag har blivit introducerad till lite nyare saker som har öppnat mina ögon.”)
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot (samma)