Hembryggaren med det perfekta jobbet

Rebecca Finndell vid en collab på Waza i Stockholm. Foto: Privatbild

Hembryggaren Rebecca jobbar på Humlegården. Ett ställe där det ska vara näst intill omöjligt att inte börja brygga.

Namn: Rebecca Finndell
Ort: Stockholm
Ålder: 23
Hembryggare sedan: 2019

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag fick ett sommarjobb på Humlegårdens Ekolager sommaren 2019, och där är det nästintill omöjligt att inte börja med ölbryggning, eller åtminstone lära sig tycka om öl. Innan var jag student och drack det som var billigt.

– Jag blev vän med Lovisa Koivunen, som lärde mig allt hon kunde och visade den underbara världen som är livet med bryggverk. Idag äger jag en Grainfather G30, jag är en tredjedel av Humlepodden och jag har jobbat på Humlegården i snart två år, nu som kundtjänstchef.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Med tanke på att jag jobbar med att hjälpa hembryggare med att bygga recept, välja bryggmetod med mera, så spenderar jag väldigt mycket av min vakna tid på hembryggning. Men hur mycket bryggning det blir i personligt syfte är en annan femma! Två bryggningar i månaden är drömmen, mitt rekord för snabbast bryggning är fyra timmar så jag hinner med en hel del.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Temperaturstyrd jäsning. Jag har ingen sätt att jäsa lager på hemma, förutom att kanske ställa ut jäskärlet på balkongen nu när det blir kallare på hösten. Förvisso är lager inte min favoritstil, så jag överlever.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Brekeriet Slice & Dice

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Just nu är bryggandet en hobby, och jag vill inte riskera att förlora det roliga i det genom att försöka starta en verksamhet och försöka tjäna pengar på det. Så känner jag just nu, men inget är skrivet i sten. Att driva sitt eget företag och ha fullständig kreativ frihet låter inte så dumt.

Ditt bästa tips till andra hembryggare:

– Om du har möjlighet, gå på så många ölträffar, mässor, tävlingar som du kan. Speciellt nu när restriktionerna lättas! Jag har lärt känna så många underbara människor genom hembryggning, och så många möjligheter har gjorts tillgängliga för mig. Sedan ett år tillbaka är jag stolt ägare av ett 80 liters ekfat med tre andra hembryggare, nyligen fick jag delta i en collaboration-bryggning på ett bryggeri, och jag har en podcast om öl och kvinnor som brygger med två fantastiska kollegor. Hembryggarvärlden är full av gemenskap!

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare:

– När jag skulle använda min Brew Bucket första gången så lyckades jag trycka ner silikonproppen hela vägen när jag skulle montera jäsröret. Mina 23 liter öl behövdes då tappas över till ett annat kärl så att jag kunde, med en hålslev, försöka hitta silikonproppen som hade sjunkit till botten. Det var väldigt stressigt, ny bryggare som desperat ville att allt skulle gå perfekt från start till mål. Men det löste sig, proppen fiskades upp, ingen infektion, och ölen blev helt okej för att vara bland mina första.

Antingen eller …

Ljust eller mörkt: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Flaska
Pub eller hemma: Pub
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot