De vill förbjuda folköl i livsmedelsbutikerna

Filip Nyman, förbundsordförande för UNF. Foto: UNF

Nykterhetsorganisationen UNF vill att folköl inte längre ska få säljas i livsmedelshandeln. Orsaken är att UNF anser att de allt för ofta säljer till underåriga.

Ska folkölet gå samma väg som mellanölet och försvinna från livsmedelsbutiker? Ja det vill vill i alla fall UNF. Organisationen gör då och då kontroller för att se om underåriga får köpa folköl. Resultatet är exempelvis att sju av tio butiker i Norrbotten och tre av fem i Jönköpings län sålde folköl till ungdomar under 18 år, enligt UNF.

– De allra flesta butiker misslyckas totalt med att göra sitt jobb. Gång på gång struntar personalen i att kontrollera legitimation, trots att folköl inte får säljas till den som är yngre än 18 år, skriver UNF:s förbundsordförande Filip Nyman tillsammans med ett antal andra representanter för organisationen i en debattartikel i Dagens Samhälle.

– Butikernas så kallade egenkontroll är ett skämt. Ska barn verkligen kunna köpa folköl?

Detta, tillsammans med att man anser att kommunerna misslyckas med sitt tillsynsansvar lägger man som grund för ett krav på att folköl enbart ska få säljas hos Systembolaget.

– Det här måste upphöra. Eftersom kommunerna inte fullföljer sitt uppdrag att kontrollera tillräckligt ofta för att stoppa de butiker som inte klarar av att kolla legitimation, så är det uppenbart att systemet inte funkar.

– Det är dags att avsluta det misslyckade experimentet med alkohol i dagligvaruhandeln en gång för alla. När barn kan köpa ut alkohol vet vi att samhället behöver vakna.

Läs debattartikeln på Dagens Samhälles sajt.