Premiär för Godahops med fem olika öl

Bildspel

Bild 1 av 3

Niklas Martis och Marcus Johan på Godahops Hantverksbryggeri. I helgen har de officiell premiär för sina öl.


 

Några fat har sålts tidigare. Men i helgen blir det riktig premiär för nya Godahops Hantverksbryggeri.

Bryggeriet drivs av Niklas Martis och Marcus Johan, som lärde känna varandra via ett annat jobb.

– Vi har rest en del tillsammans och byggt butiker, säger Marcus Johan.

Men 2014 flyttade Niklas Martis till Göteborg och hans ölbryggarintresse smittade av sig. Det bryggdes först hemma hos Marcus Johan, därefter hyrde de en liten lokal innan de slutligen hamnade i den lite större lokal som de nu brygger öl i.

Den ligger i Kungssten i Göteborg, bara 50 meter från Beerbliotek.

– Det är lite gubbdagis här och det är flera som samsas om lokalen. Det finns en musikstudio bland annat och det är bra att kunna dela på hyran, säger Niklas Martis.

De brygger i dag på ett 200-liters bryggverk och de första faten såldes för några veckor sedan. Nu i helgen är det en mer officiell premiär då man har en liten tap takeover på Red Lion i Majorna. Fem öl finns framtagna, en american pale ale, en belgo-IPA, en saison, en brown ale och en veteöl med hallon.

– Vi brygger det vi känner för att göra. Det känns skönt att inte ha någon som talar om för oss vad vi ska brygga, säger Marcus Johan.

– Nu finns det utrymme för att testa och att våga göra fel. Det vore mer nervöst om vi bryggde 3000 liter varje gång, säger Niklas Martis.

Förutom de fem ölen har men också skapat en cider som är bryggd på lokala äpplen.

De båda har kvar sina andra jobb vid sidan av bryggandet och har ingen brådska med att växa sig stora. Men det finns mer planer.

– Det skulle vara coolt att ha en provsmakningsbar, men det ligger längre fram i tiden. Vårt första mål är att detta ska betala vår hobby, säger Marcus Johan.