Nya utredningar sågas – ses som slöseri

Oliver Rosengren (M), till höger, tycker att Länsstyrelsen slösar med skattepengar när man utreder redan tagna beslut. Foto: Privat.

Länsstyrelsen utreder tre beslut gällande alkohol i Växjö kommun. Detta trots att kommunen har sista ordet och inte behöver ändra något. Kommunalrådet Oliver Rosengren (M) kallar det hela slöseri med skattepengar.

 

Beernews skrev i våras om det uppmärksammade beslutet då Växjö kommun tillät alkoholservering i samband med catering hem till privatpersoner.

Det beslutet har kritiserats av alkoholhandläggare på andra håll i landet, men Växjö har stått på sig.

Nu har totalt tre ärenden i Växjö börjat att granskas av Länsstyrelsen, som vill få till en förändring. Detta trots att det är kommunen som har sista ordet i de här frågorna, och där har man inga planer på att ändra sig.

– Det är bara slöseri med skattepengar. De kommer att säga vad de tycker men vi vet ju redan vad vi vill. Länsstyrelsen är inte en part i de här frågorna och kan inte ta det vidare, säger Oliver Rosengren.

Utöver cateringärendet tittar Länsstyrelsen nu närmare på två andra beslut. Det ena handlar om servering av alkohol på en teater, och det andra ärendet handlar om servering av champagne på en lokal restaurang tidigt på dagarna.

– En del darrar kanske på manschetten när Länsstyrelsen har synpunkter, men vi har integritet och står på oss.

Rosengren säger att flera andra kommuner hört av sig och de följer utvecklingen i Växjö med stort intresse. Han säger också att Växjö inte tar lättare på alkohollagarna än andra kommuner.

– Vi har prioritet på att vara tuffa mot de som inte sköter sig och att se till att det inte finns någon organiserad brottslighet. Men vi vill inte stoppa vanliga människor från att få ta sig ett glas öl eller vin.

Beernews har inte lyckats nå ansvariga personer på Länsstyrelsen för en kommentar.