Nya sorter ska göra malt mer spännande

Johan Zethraeus på Brewmaster erbjuder numera vetemalt och snart troligen också havremalt. Men på sikt ska det hända betydligt mer än så. Foto: Ronny Karlsson.

Vetemalt finns att köpa, havremalt är på gång. Men Brewmaster i Småland experimenterar också med att mälta andra typer av växter.

 

Beernews har vid flera tillfällen berättat om Brewmaster i småländska Hovmantorp, där man satsar på att ta fram lokalproducerad malt. I dag ligger man på en produktion på cirka ett ton per dag, men samtidigt görs också en hel del tester med nya sorters mältade produkter.

Bland annat erbjuder man nu vetemalt.

– Det är vår styrka att vi kan göra mindre batcher och därför testa nya saker. Det här är skånsk ekologisk vete som vi använt, säger Johan Zethraeus som ansvarar för produktionen.

Dessutom har man nu efter en hel del tester i laboratoriet börjat att ta fram havremalt. Den finns ännu inte ute till försäljning, men ska testas av några bryggerier.

– Vi fick kontakt med flera bryggerier som var nyfikna när vi berättade om att vi göra havremalt. det känns spännande, jag vill få den malten att smaka lite som en havrekaka, säger Zethraeus.

Såväl havremalt som vetemalt har blivit mer intressant för svenska bryggerier på senare år.

– Många använder en eller båda sorterna när det gör New England-IPA och även i en del stouts. Det är kul att malten uppmärksammas mer och jag tror att det blir mer intressant i takt med att man tar fram nya sorter. Så var de med humlen.

I laboratoriet görs det också experiment med flera av andra växter som mätas.

-Jag har testat lite med majs, men det finns inte ute på marknaden ännu. Råg och spelt har vi också testat i vårt laboratorium. Vi försöker att göra det här lite mer spännande. Egentligen kan allt som växer mältas, sedan är frågan om det smakar bra, säger Zethreaus.

På sikt ska man också vända sig mot en annan kundgrupp. Det görs nämligen även experiment med rökmalt, och där är det flera destillerier i Sverige som visat intresse.

– Det finns mycket att göra, jag är även nyfiken på ris. Men ska vi göra rökmalt blir det nog i en annan lokal, avslutar Zethraeus.