Nya öppettider känns ”bättre men inte bra”

Jonas Siljhammar hoppas på fler lättnader av gällande restriktioner. Foto: Pressbild.

Bättre men inte bra. Så beskriver Vistias vd Jonas Siljhammar känslan när svenska krogar från och med i dag får ha öppet till 22.30.

Under hösten infördes först alkoholstopp från 22.00 och det var i julas i fjol som regeringen beslutade att svenska barer och restauranger skulle sluta med alkoholservering 20.00 och sedan stänga en halvtimma senare.

Sedan dess har den regeln gällt och skapat tuffa förutsättningar för en hel näring.

– Det senaste året har varit väldigt tufft och framför allt ser vi en dramatisk minskning när alkoholstoppet infördes, säger Visitas vd Jonas Siljhammar i en intervju med SVT.

Han konstaterar att krogarna i Stockholm haft en minskad omsättning på i snitt 73 procent efter att alkoholstoppet infördes och han har fortfarande inte fått beskrivet för sig varför just alkoholstoppet varit så viktigt.

– Just det här med 20.30 och 22.30 har jag aldrig kunnat få förklarat för mig från något håll, varken från myndigheter eller från regeringen. Det är egentligen ett vansinne, det är bättre att människor möts i säkra miljöer som restauranger än att man har fester hemma.

Nu hoppas han på en fortsatt minskad smittspridning så att restriktioner kan bli ännu färre.

Alkoholstopp från 22.00 är i alla fall en steg i rätt riktning, menar han.

– Det blir en stor skillnad även om det inte täcker allt på långa vägar. Det känns inte bra nu, men det känns bättre, säger Siljhammar.