Så stor betydelse har öl för USAs ekonomi

Ölindustrin har stor påverkan på USAs ekonomi. Foto: Pixabay

Att öl är en storindustri i USA är ingen överraskning men hur stor är den egentligen? National Beer Wholesalers Association och Beer Institute har räknat ut svaret.

I Beer Wholesalers Association rapport Beer Serves America har man räknat ut att ölindustrin tillför mer än 330 miljarder dollar, motsvarande 2737 miljarder svenska kronor, till den amerikanska ekonomin. Eller med andra ord, ungefär lika mycket som halva Sveriges bruttonationalprodukt.

Enligt rapporten tillhandahåller bryggerier och distributörer nästan 210000 jobb i USA. Och varje jobb kan multipliceras med 30 för de jobb som skapas i exempelvis jordbruket, transporter och besöksnäringen.

Jim McGreevy, styrelseordförande och vd för Beer Institute använder rapporten för att poängtera hur viktigt det är att branschen får stöd och inte drabbas av skattehöjningar.

– Samtidigt som vi bygger upp landet igen efter pandemin så ser vi fram emot att återvända till barer, restauranger, idrottsarenor och konserter. Att samlas med familj och vänner för att njuta av en kall öl stödjer de hårt arbetande män och kvinnor som runt om i landet vars jobb hänger på en pulserande ölekonomi.

– Förra året gick partierna samman i kongressen för att hindra att den federala skatten på öl höjdes. Att nivån behålls på nuvarande nivå både i olika stater och federalt kommer att rädda amerikanska jobb i en tid med stor ekonomisk osäkerhet. Rapporten visar att öl är en integrerad del av vår ekonomi och kultur.

Sedan rapporten Beer Serves America kom ut senaste, för två år sen, har 100 000 nettojobb i branschen försvunnit. De flesta av dem på barer och restauranger.

Läs hela artikeln på americancraftbeer.com.