Så smakar dagens tillfälliga ölnyheter

Dagens tillfälliga ölnyheter på Systembolaget bjuder på en bra nivå. Foto: Montage.

Veckans tillfälliga nyheter håller bra kvalitet och vi hittar inget öl som vi blir besvikna på. Så här tycker vi om dagens nyheter.

 

De svenska ölen står sig bra i konkurrensen och då pratar vi ändå om ett släpp som nästan genomgående håller bra kvalitet. Bland hajpade surisar och tunga imperial stouts är det kanske ett svenskt rököl som smakar allra bäst.

Här är alla våra omdömen.

3 Fonteinen Framboos 2019

375 ml, 219,00 kr, 6,2 %, Frukt- och bärlambic

Rejält syrligt och med behagliga hallontoner som följer med genom hela ölet. Det här är riktigt gott men jag vill minnas att jag tyckt ännu bättre om det här ölet när jag provat tidigare årgångar. Fortfarande ett riktigt bra öl dock.

Proof Brewing Kissing Giants Prickly Margarita Gose

355 ml, 30,80 kr, 4,5 %, Gose och lichtenhainer

Syrligt med en ganska tydlig sälta, frukttonerna smyger fram efter en stund och där finns lätta pärontoner. Sältan kommer sedan tillbaka i eftersmaken tillsammans med en lätt kryddig ton. Okej öl.

Camba/Omnipollo Der Schwedische Lehrling

500 ml, 24,90 kr, 5,2 %, Dortmunder och helles

Maltigt och brödigt med lätta frukttoner och en behaglig ton från humlen. Lätta kextoner smyger fram och ölet har en behaglig känsla från start till mål, där humlen får synas lite mera. Det här gillar vi!

Westmalle Extra

330 ml, 24,90 kr, 4,8 %, Belgisk ljus ale

Friskt med lätta banantoner innan det smyger fram tydligare jästtoner och en lätt brödig touch tillsammans med en lätt känsla av parfym. Välbalanserat och gott.

Basqueland Sex Degrees Of Separation DIPA

440 ml, 60,90 kr, 8,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Juicigt och fruktigt med tropiska toner, en del ananas och mango smyger fram och det finns en liten tendens till beska i avslutningen. Förrädiskt lättdrucken, god öl.

O/O Spring Saison

750 ml, 5,8 %, 75,00 kr, Saison

Friskt med jästiga toner, en del frukt i bakgrunden och en lätt kryddighet. Somrigt och lättdrucket. God öl.

Nerdbrewing Indexoutofbounds Oak Aged Imperial Vanilla Stout- Mole Edition

330 ml, 79,90 kr, 12,0 %, Imperial porter och stout

En hel del vanilj möter dig direkt, där finns choklad och kakao, lätta kaneltoner går att hitta och alkoholen gör sig påmind utan att ta överhanden. Åt det söta hållet men fortfarande gott och med en trevlig komplexitet. Klart bra öl.

Basqueland Chocolate Clouds

440 ml, 60,90 kr, 12,5 %, Imperial porter och stout

Chokladkaka från start till mål. Det här är sött och inte speciellt rostat alls och smaken har fokus på choklad. Gillar man choklad är det så klart gott, men det här är för sött och endimensionellt för mig.

Proof Coconut Beasties BA

355 ml, 59,90 kr, 12,5 %, Imperial porter och stout

Fatlagringstonerna dyker upp direkt och ger en behaglig smak, där finns choklad och kakao, en del vanilj och trätonerna finns med i bakgrunden. Ännu ett sött öl men den som gillar det kommer att njuta här. 

Birrificio del Ducato White Riot Grapefruit Blanche

330 ml, 29,70 kr, 4,0 %, Witbier

Brödig doft med lätta kryddtoner och samma sak dyker upp i smaken, där finns en lätt fruktig ton och jästen får göra sitt för att se till att det här är en witbier. Helt okej öl.

Nynäshamns Ångbryggeri Rassaviken Rököl

500 ml, 30,30 kr, 5,1 %, Öl av flera stilar

En behaglig rökig ton möter dig först, röken tar inte överhanden helt utan där bakom finns en maltbas och en del fruktiga toner. Rakt igenom finns en riktigt bra balans, och det här är ett öl både för den som verkligen gillar rököl och för den som är nyfiken. Mycket god öl.