Hård kritik mot nya krogrestriktionerna

Jonas Siljhammar är kritisk mot de nya restriktionerna. Även David Staffas har en del synpunkter. Foto: Montage.

Vad gör att ett virus smittar extra mycket just på serveringsställen efter 23.00? Det undrar Visitas Jonas Siljhammar efter dagens besked om hårdare restriktioner för barer och restauranger.

Måndagens besked om att det blir hårdare restriktioner i samhället var inte oväntat. Antalet smittade i pandemin har ökat och trycket på vården har ökat.

Men att regeringen skulle välja att stänga krogar tidigare, i stället för att utöka användandet av vaccinpass, kom överraskande för många. En som reagerat är Jonas Siljhammar, vd på branschorganisationen Visita.

– Vi har förståelse för att åtgärder behöver vidtas för att minska smittspridningen, men inget visar att smittspridning sker särskilt just på serveringsställen efter klockan 23, säger han till Visitas egen sajt Besöksliv.

Siljhammar är tydlig med att han hellre sett att vaccinationspass hade använts mer.

– Vaccinationsbevisen togs fram just för att den här typen av restriktioner skulle undvikas. Att införa begränsningar av öppettider innebär ett partiellt näringsförbud som slår stenhårt mot jobb och företag inom besöksnäringen.

Även ute på barer och restauranger kommer det reaktioner. Att från och med onsdag återigen behöva bevaka sina gäster på ett hårdare sätt är inget som skapar positiva känslor. 

– Det är jättetråkigt. Det är så märkligt att det är restauranger de ger sig på varje gång. Åtgärderna med mindre sällskap och mindre folk är jättebra, men det här med att begränsa öppettider för ställen som har alkoholservering är en märklig åtgärd och jag har lite svårt att förstå det, säger David Staffas till tidningen Norra Halland.