Nya bryggverket stort lyft för Fermenterarna

Niclas Aronsson och Anna Claesson vid deras nya bryggverk. Foto: Peter Lindh

Nu är det på plats. Fermenterarnas nya bryggverk är sex gånger större än de två de hade innan.

Förra året flyttade Fermenterarna till Göteborg och nya lokaler några meter från älven. Då såg de två bryggverken ganska små ut. Men där de stod står nu ett nytt blänkande bryggverk på 3000 liter – och ser betydligt mer imponerande ut.

Första bryggningen ägde rum för ett par veckor sen. En viss utmaningen eftersom recept måste skalas om och effektiviteten på bryggverket av ny modell var okänd.

– Vi var inkörda på våra Braumeister och har alltid vetat hur, var och när allt görs – här visste vi inte alls, säger Anna Claesson, som tillsammans med Niclas Aronsson driver Fermenterarna.

– Det var lite fjärilar i magen, worst case hade vi inte fått igång det, så vi hade sparat de gamla bryggverken. Men nu säljer vid dem.

Anna Claessons leende är lika stort som när hon tömde drav vid Beernews förra besök. Men i stället för skyffel handlar det nu bara om att öppna en ventil. Foto: Peter Lindh

Först ut en batch Taco Taco och sen fortsatte det, första veckan bryggde de fyra batcher och när Beernews hälsade på dem i onsdags hade de bryggt totalt sex.

Det går alltså betydligt snabbare att fylla tankarna. Hittills har de inte ens utnyttjat bryggverket fulla kapacitet, eftersom det är större än de största tankarna på 2000 liter. Lite skillnad mot förut när de fick göra fyra kok för att fylla de stora tankarna.

Ett nytt bryggverk ger Niclas möjlighet att experimentera med splitbatcher på ett helt annat sätt. Foto: Peter Lindh

Några omedelbara planer på att köpa in större tankar för att matcha bryggverket finns inte.

– Bryggverket är anpassat för att kunna brygga batcher på mellan 1000-3000 liter och det finns plats för större tankar, men det är inte värt att köpa nu och sen ska ölen säljas också, säger Niclas.

Bryggverkets fulla kapacitet på 3000 liter vill de utnyttja på andra sätt.

– Vi ska brygga 3000 liter suröl som vi splittar i tre 1000-literstankar för att få tre olika öl. Sen ska vi göra tre single hop-ipor på samma sätt, fortsätter Niclas.

Anna Claesson vid det nya bryggverket. Foto: Peter Lindh

Förra veckan släppte Fermenterarna sin första öl sen augusti i Systembolagets lokala och småskaliga sortiment, TSLS, och försäljningen på bolaget går bra, säger de.

Trots det är det inte där fokusen finns utan på export och krogar, precis som innan pandemin. Men det finns också ett till ben att stå på sen flytten till Göteborg: folköl. På kajen utanför bryggeriet ordnar man försäljning och det har gått väldigt bra säger de.

– Det var en av anledningarna till att vi flyttade och vi har haft uppåt 500 personer här. Vi har fått ett enormt genomslag, det är så himla fantastiskt, säger Anna.

– Det är inte så många ölnördar utan Svensson, som inte vill ha så stark öl, lägger Niclas till.