Nu ska Fermenterarna fylla på tomt IPA-lager

Anna och Niclas är speciellt glada över att dravhanteringen har blivit bättre. Ännu bättre blir det när det nya bryggverket kommer i oktober. Foto: Peter Lindh

Det blev lite senare än tänkt, men nu har Fermenterarna börjat brygga igen. Lagret av ipor är tomt och måste fyllas på och snart ska det gå att köpa folköl på bryggeriet.

Fermenterarnas nya bryggeri på Lindholmen i Göteborg är inte klart än, mycket återstår att göras innan alla planer går i lås. Men själva bryggeriet drog Niclas Aronsson och Anna Claesson på Fermenterna igång i måndags.

Två kok av Urban IPA skulle bryggas under premiärdagen och när Beernews tittade in var de precis klara med den första. Och det var en klar förbättring mot hur det var i Strömstad.

– Jäkligt smidigt! är Niclas kommentar, och Anna håller med.

– Vi får en helt annan överblick här och det är skönt att slippa platån vi hade i det gamla bryggeriet. Men vi väntar fortfarande på det nya bryggverket. Vårt stora problem nu är att vi brygger så lite.

Även om produktionen har gått bra så är det en stressig första bryggdag, men ett eller annat skratt hinns med i alla fall. Foto: Peter Lindh

Det krävs två kok för att fylla en jästtank och paret kommer att jobba långa dagar framöver för att fylla alla tankarna innan det nya bryggverket kommer på plats nån gång i oktober.

Förseningen orsakeds av att lokalerna inte var klara när de flyttade in. El och vatten saknades fortfarande. Men nu när allt snurrar är Anna och Niclas nöjda.

– Det är fantastisk lokal och vi kände en förankring i Göteborg redan innan vi flyttade hit. Så var det aldrig i Strömstad.

Anna får det tunga jobbet att tömma drav från första koket på Fermenterarnas nya bryggerilokaler.

Bild 1 av 4

Anna får det tunga jobbet att tömma drav från första koket på Fermenterarnas nya bryggerilokaler.

Det finns planer på taproom eller restaurang längre fram i tiden, men för den som vill komma ut till bryggeriet och träffa dem finns ett annat alternativ.

– Vi kommer att göra fem folköl i första rotationen av tankarna. Tre surisas, en pilsner och en oatcream IPA, så om ett par månader när vi fått tillståndet ska vi börja sälja folköl vid bryggeriet, säger Anna.

– Folkölen har växt och det är en rolig möjlighet.

Och även om det kan dröja flera år innan det finns en restaurang så finns det ändå hopp för som vill dricka Fermenterarnas öl med utsikt över Göta Älv och stora delar av centrala Göteborg.

– Det kanske blir något provisoriskt taproom med provsmakning nästa sommar. Vi får frågor om det varje dag i sociala medier, så det finns ett stort intresse.