Nya hemstaden ett lyft för Fermenterarna

Det är många som tagit sig till Fermenterarna för att dricka och köpa folköl. Foto: Fermenterarna

Det har gått lite mer än ett år sen flytten, men redan ser Fermenterna stora fördelar med den nya hemstaden. 

Fermenterarna flyttade från Strömstad till Göteborg förra hösten. I Strömstad var lokala intresset för dem nästan obefintligt, i Göteborg är det betydligt bättre.

En satsning som slagit väldigt väl ut är folkölsförsäljning. Bryggeriet ligger vid älven på Hisingssidan och det är många som hittat dit för att köpa och dricka folköl.

– Det är så himla kul. I och med att vi fick tag i den här lokalen ville vi göra nåt för att folk skulle komma hit och vi fick träffa folk. Så vi drog igång snabbt och det har gått superbra, säger Anna Claesson på Fermenterarna.

– Vi hade mycket folk i somras och har fortfarande mycket folk. Vi skulle vilja ha öppet mycket mer, men det är inte alltid vi hinner eller har orken.

Anna Claesson är glad över att så många tagit sig till bryggeriet för att köpa öl. Foto: Peter Lindh

Men även om de säljer mycket folköl så är det fortfarande en liten del av den totala produktionen.

– Det är inga jättevolymer. De flesta iporna är småbatcher och sen har vi gjort stora batcher på pilsner och sura. En hel del går faktiskt på export också, 3,5 procent är perfekt för en fruktig syrlig öl.

En annan del av den lokala försäljningen är Systembolagets lokala och småskaliga sortiment, TSLS.

– Det har gått bra, även om jag har dåligt med statistik, men det har rullat på bättre än Strömstad.

– Sen ligger vi lågt på Systembolaget, det har ökat, men det är tio procent av allt vi producerar.

De nya lokalerna är rymliga och öppnar för en tredje möjlighet till lokal försäljning, en restaurang med fullständiga rättigheter.

– Det är något vi pratar om varje dag. Vi vill mycket, men den mänskliga faktorn begränsar antalet nya projekt, så det skjuts framåt hela tiden, säger Anna som tillsammans med partnern Niclas Aronsson är de enda anställda.

– Vi har lite tankar om att få till nåt till nästa sommar, men det är en förhoppning så vi får se. Vi har stora drömmar och tar små steg, det är fint att vi kan göra det.