Humlegården satsar på egna bryggverk

Nils Sörlin leder satsningen på bryggverk på Nordic Brewery Equipment. Foto: Pressbild

Humlegården har lanserat ett eget varumärke för professionella bryggverk. Bakom satsningen står Nils Sörlin.

Även om Humlegården levererar råvaror och utrustning till både hembryggare och bryggerier, så är det kanske hembryggningsdelen som är mest känd. Men sedan en tid tillbaka är Humlegården en del av Caldic Brew och med ett nytt fokus har man nu även startat ett nytt varumärke, som ska producera egna professionella bryggverk och jästankar.

Nils Sörlin är den som ligger bakom Nordic Brewery Equipment, som varumärket heter. Han har ett förflutet på Rådanäs och Swedbeer, en annan leverantör av bryggeriutrustning.

För ett par år sen tog han kontakt med Humlegården med en tanke om att öka företagets business to business-verksamhet. Humlegården slog till och anställde honom.

– Min tanke var att skapa ett varumärke till och inte bara vara en distributör till bryggerier och hembryggare. Jag fick med hela ledningsgruppen på det och det är riktigt kul, säger Nils.

Nordic Brewery Equipment har tagit fram egna lösningar för bryggverk och jästankar, som sedan tillverkas i Kina. Den första kunden har redan fått sitt bryggverk på plats.

– Fermenterarna är vår första referenskund med ett bryggverk på 3000 liter som snart är installerat och klart.

Nils Sörlin utvecklar produkterna och sen tillverkas de i Kina. Foto: Pressbild

Tanken är att göra specialanpassade lösningar för varje kund. Begränsningen uppåt är vad som får plats i en 40-fotscontainer. För bryggverk innebär det 4000-5000 liter.

Utöver de skräddarsydda stora bryggverken och jästankarna satsar Nordic Brewery Equipment även på en pilotserie med bryggverk och tankar på 150, 300 och 500 liter.

– De är lite enklare och tänkta som pilotbryggverk eller för bryggpubar.

Det är Nils själv som har ritat alla bryggverk och tankar.

– Folk frågar ”hur kan du det här?” Alla har sina utmaningar och jag tycker att det här är enormt roligt. Jag kan sitta och titta på en 2d-ritning och se vad funktionerna gör och vad som saknas.

Han har försökt att hitta producenter i Sverige som kan tillverka hans lösningar, men utan framgång. Därför blev det Kina till slut, där han besökte en stor mängd tillverkare innan han var nöjd.

– Vi har ganska få mekaniska verkstäder i Sverige idag och de som jag varit i kontakt med har inte visat något intresse. Så det kortet har jag fått pausa.

Prismässigt ligger Nordic Brewery Equipment någonstans i mitten, enligt Nils.

– Vi är inte dyrast och inte heller billigast. Men det är inte heller något vi vill. Vi vill bara leverera en bra produkt.