Kommer maltpriset dra upp priset på öl?

Priset på malt ökar kraftigt, bland annat på grund av brist i Kanada efter förra årets extremsommar och en handelskonflikt mellan Australien och Kina.

Den 1 mars visar det sig hur mycket ökade råvarupriser påverkar ölpriserna. Då har bryggerierna chansen att ändra pris på öl på Systembolaget.

Den senaste tiden har de ökande maltpriserna diskuterats mycket och innan dess var det andra faktorer som till exempel burk- och etikettpriser som rusade iväg. Nu är frågan om bryggerierna ska kompensera sig för de ökade kostnaderna den 1 mars när Systembolagets leverantörer kan justera sina priser.

Patrik Lundh på Systembolaget utesluter inte att det blir prisförändringar.

– Traditionellt är det sånt som har påverkat priset, hur skördar har gått exempelvis, säger han till Göteborgs-Posten.

– Det är leverantörerna som sätter sina egna priser, om de höjer så höjs det mot kund. Vi är inte som en matbutik, som kanske sänker priserna för att få in fler kunder. Vissa kommer säkert höja sina priser, andra kommer säkerligen sänka sina priser

En höjning från leverantören slår igenom fullt ut och dessutom lite till eftersom Systembolagets egna påslag är procentbaserat.

Patrik Lundh vill dock inte spekulera i vad som kommer att hända den 1 mars.

– Vi gör däremot inga prognoser om vad vi tror kommer höjas. Men det är då vi tar och skyltar om i butiken och nya priser kommer upp.

Läs mer på Göteborgs-Posten.