Lyckat första år för skottar som sticker ut

Bildspel

Bild 1 av 5

Fierce är ett skotskt bryggeri på stark frammarsch. Under torsdagen bryggdes det öl hos Dugges. Från vänster Sebastian Lind, David Lindén, Calle Tiger och Dave Grant


 

Två skotska killar startar ett bryggeri och det första året blir riktigt lyckat. Men det handlar inte om Brewdog utan om Fierce Beer Co.

Den här veckan är Dave Grant i Sverige för första gången. På schemat stod en samarbetsöl med Dugges och en tap take over på Brewers Beer Bar i Göteborg. Dave Grant är mannen bakom Fierce som han driver tillsammans med Dave McHeardy.

– Det har gått bra för oss. Vi har gjort lite annorlunda öl och folk har gillat det, säger han.

Han jobbade tidigare inom oljeindustrin och var samtidigt hembryggare. På en kurs hamnade han bredvid en kille som också var hembryggare, också hette Dave och som också jobbade inom oljeindustrin.

– Vi satt bredvid varandra och presenterade oss efter varandra på kursen, det var lite konstigt, säger Dave Grant om hur han träffade sin kollega.

Efter att ha förberett sitt företag under en period började de att brygga kommersiellt för elva månader sedan. Så här långt har det blivit 200 000 liter öl, vilket är imponerande för ett första år.

Fierce har profilerat sig genom att göra lite mer udda öl som sticker ut. Man har utmanat den skotska marknaden precis som två andra skottar gjorde för tio år sedan. Då hette de James Watt och Martin Dickie och de hade precis startat Brewdog.

– De är bra killar och dessutom köper dom mycket öl av oss, säger Dave Grant med ett skratt.

Det finns en hel del likheter mellan de olika satsningarna. Brewdog var tidiga med att utmana marknaden med humlestinna öl och ett varumärke som stack ut. Dave Grant känner igen sig en hel del i det konceptet.

– Vi sade från början att vi inte ska göra india pale ales särskilja oss lite mer. Vi gör öl med kaffe, chilli och allt möjligt. Dessutom har vi ett varumärke som sticker ut och drar ögonen till sig. Brewdog har hjälpt oss en hel del, vi är goda vänner och det var faktiskt tack vare deras öl som jag började att brygga öl hemma, säger Grant.

Under året har det blivit en hel del samarbetsöl. Fierce har bryggt tillsammans med Brewdog, Buxton, Cycle Brewing, Tiny Rebel och Weird Beard. Och faktiskt en gång tidigare med Dugges. Då träffades man i Aberdeen och bryggde en scottish ale som lagrats på whiskyfat. Vid besöket i Landvetter blev det en trippel-ipa på tio procent.

– Vi har använt en del ris för att lyfta fram humlen. Vi vill att det ska bli en lättdrucken ipa trots styrkan, säger Dave Grant.

Magnus Engström på Dugges kallar den skämtsamt för en session-trippel-ipa, och resultatet lär finnas på pubar i Göteborg så fort ölen är klar.

Fierce närmar sig sitt ettårsjubileum och efter en bra start finns planer på att växa mer. Man exporterar i dag till åtta olika länder, och med lite nya tankar ska de nå en årskapacitet på 580 000 liter öl.

De växer snabbt och blir snabbt populära. Någon som känner igen det för ett skotskt bryggeri sedan tidigare?