Ekeblom noga med att börja försiktigt

Han har varit en profil i hembryggningskretsar. Men nu har Björn Ekeblom startat sitt eget varumärke, även om det är i liten skala.

Ekeblom har varit hembryggare under ett antal år, och bland annat varit mycket aktiv i det forum som finns på Sveriges Hembryggarförenings hemsida. Men nu har han ett registrerat företag och försäljningen är i gång. Varumärket är Pschhhht Hantverksbryggeri.

– Första batchen blev på 160 liter och jag har sålt 88 liter så här långt. Det är så litet man kan tänka sig, säger han.

Ekeblom riktar in sig på lättöl och folköl inledningsvis, men utesluter inte att det även kan bli starkare produkter.

Folkölen som han bryggt är en mild, som han tidigare vunnit en guldmedalj med i hembryggnings-SM. Tankarna på att brygga öl kommersiellt har funnits en tid, men en avgörande kontakt var när konsthallen Länsmansgården hörde av sig och ville samarbeta.

– De ville att jag skulle sälja öl till dom, säger Ekblom.

Nu är alltså verksamheten i gång, om än i liten skala. Han brygger så här långt på ett 50-liters bryggverk som står hos Åkersberga Bryggeri, ett nytt bryggeri som har sin premiär inom kort. När alla tillstånd är klara kommer han att brygga lättöl i sin källare.

– Det har varit en enormt mottagande, det är många som är nyfikna. Det är ingen massiv investering som jag har gjort och nu i början ska jag bara känna mig för.

Han nöjer sig med en mjukstart och har egentligen inte svindlande planer heller för framtiden.

– Mitt mål är inte att sälja mina öl på Systembolaget. Och ska jag starta ett bryggeri någon gång ska det nog vara en bryggeripub, säger Ekeblom.