Nu tackar Armand för sig på 3 Fonteinen

Armand Debelder tackar för sig och säljer sina aktier i 3 Fonteinen. Foto: Ronny Karlsson.

Efter ett helt liv med lambic har Armand Debelder bestämt sig för att gå i pension. Den 68-årige öllegenden har sålt sina aktier i 3 Fonteinen till de tre andra aktieägarna.

Debelder är en av ölvärldens mest respekterade personligheter och han säger själv att han mer eller mindre var uppväxt på lambic.
För 30 år sedan tog han över på 3 Fonteinen efter sin far, och det var i ett läge när lambic inte varit speciellt hett bland ölälskarna.
Men det har förändrats rejält och i dag hyllas bryggerier som 3 Fonteinen och Cantillon världen över.
2016 bestämde sig företaget för att bygga nytt och det mynnade ut i Lambic-O-Droom i Lot utanför Bryssel. I samband med det behöll Debelder 51 procent av aktierna, men lät dagens vd Werner Van Obberghen samt anställde Michaël Blanckaert köpa resten av aktierna tillsammans med en tredje part, Geert Duyck, som inte jobbar aktivt på bryggeriet.
Det är de tre som nu fått köpa även Debelders resterande aktier i företaget.
Intresset för att köpa 3 Fonteinen har genom åren varit stort och under de senaste månaderna har det ryktats om såväl kinesiska som amerikanska delägare.

Men för Armand Debelder har det inte lockat alls.

– Flera har försökt att få köpa mitt företag genom åren, men det är inte intressant för mig. Nu har vi vårt nya hus och jag är mycket stolt över företaget. För mig vore de otänkbart att inte ha kontakt med företaget. Men med Michael i gänget och med vårt nya bygge kan vi ha många framtidsplaner. Jag är så glad att han har kommit hit, sade Debelder i en intervju när Beernews hälsade på i bryggeriet i maj 2017.
Nu väntar pension för Armand Debelder, men det är högst troligt att han även i fortsättningen kommer att spendera en del tid på bryggeriet.
Samtidigt annonseras också en ny storsatsning av 3 Fonteinen. Det ska satsas runt en kvarts miljard kronor på ett andra bryggningsrum, ett nytt logistiklager och ett provsmaknings- och evenemangscenter.