Armands passion ger lambic i världsklass

Bildspel

Bild 1 av 6

Armand Debalder säger sig vara uppväxt på lambic.


 

Gillar du lambic? Det gör Armand Debelder också. Hela sitt liv har lambic varit hans passion och hans 3 Fonteinen ser riktigt ljust på framtiden.

Lambic har alltid legat familjen Debelder varmt om hjärtat. Armands pappa Gaston var lika engagerad och drycken kom in tidigt i livet.

– Jag är uppväxt på lambic. Jag fick glas med två fingrar lambic och tre fingrar vatten. Jag har druckit det hela mitt liv, berättar Armand leende.

Han tog till slut över verksamheten i Beersel utanför Bryssel från sin far, men det har inte alltid varit lätt att ha en passion för lambic. Passionen har nämligen inte alltid delats med så många andra.

– För 30 år sedan skrattade folk åt att jag trodde på det här. Men intresset har ökat även om vi fortfarande gör precis samma sak. Jag gör mina öl på det sätt som pappa lärde mig en gång i tiden.

Under de 30 åren har mycket hänt. Intresset för lambic har ökat rejält och det har förstås betytt mycket för Armand och hans 3 Fonteinen. I fjol öppnades Lambik-O-Droom, en rejäl utökning med plats för massor av fat och dessutom en servering och shop. Bryggeriet står dock fortfarande kvar i den gamla byggnaden.

– Flera har försökt att få köpa mitt företag genom åren, men det är inte intressant för mig. Nu har vi vårt nya hus och jag är mycket stolt över företaget, säger Armand Debelder.

Han är också mycket glad över att ha fått in Michael Blancquaert i företaget. Blancquaert har jobbat i sju år i bryggeriet och är numera delägare i 3 Fonteinen. De båda kompanjonerna har samma syn på lambic och det har betytt mycket att framtiden är säkrad.

– Jag är 65 år och jobbar fortfarande alldeles för mycket. För mig vore de otänkbart att inte ha kontakt med företaget. Men med Michael i gänget och med vårt nya bygge kan vi ha många framtidsplaner. Jag är så glad att han har kommit hit, säger Armand.

Den kanske tuffaste perioden någonsin gick företaget igenom 2008. Då gick en kylanläggning sönder och 80 000 flaskor gick förlorade på två dagar. Då var företaget nere på knäna, man sålde bryggeriet och fick kämpa för sina överlevnad. Men Armand Debalder klarade det också. 2012 hade han skaffat ett bryggeri igen och sedan dess har företaget gått riktigt bra.

Under vårt möte återvänder Armand flera gånger till att prata om sin far Gaston. Han säger att det är tack vare honom som han blev bra på att göra lambic.

– Pappa var stolt över mig men han sade det inte för mig. Han hade hårda krav men det är tack vare honom som jag är den person jag är i dag.

65 år gammal är Armand Debalder nöjd med livet. Han har säkrat företagets framtid med rekryteringen av Michael Blancquart och nybygget ger en möjlighet att öka på produktionen rejält. Troligen kommer han aldrig att sluta jobba, men kanske kan det framöver bli fler resor till hans favoritplats. Det är nämligen inte bara lambic som han gillar.

– Jag älskar Bamberg och jag åker dit en gång om året för att dricka deras lager.