Joel satsar på eget bryggeri i Bryssel

Joel Galy satsar på eget bryggeri i Bryssel. Foto: Privat.

Han har erfarenhet från både Cantillon och De La Senne. Men nu satsar svenskfödde Joel Galy på sitt eget bryggeri i Bryssel.

Joel Galy föddes i Sverige och hans mamma Agneta Blom bryggde öl hemma och var aktiv när Ölfrämjandet bildades under 1980-talet. Pappan är från Frankrike men det är i Belgien som han växt upp.

Där odlades också hans ölintresse och efter en säsong hos Cantillon och sex år på De La Senne känner han sig redo att satsa på eget bryggeri.

– Bryggeriet ska ligga i Scharbeek och det finns inget bryggeri där nu, så det blir bra, säger den svensktalande entreprenören.

Planen var först att flytta för att jobba på ett bryggeri i Mexiko, men corona satte stopp för det.

– En kompis hörde talas om en lokal och han ska vara med nu och sköta om baren när vi kan öppna den, säger Galy.

Han var inblandad när fler av De La Sennes recept skapades och givetvis tar han med sig inspiration därifrån när han ska brygga saison på sitt eget bryggeri. Men det blir också flera tyska ölstilar som ska skapas.

– Jag vill göra lager och även weissbier och vill sätta min egen prägel på ölen.

Brasserie de la Mule blir namnet på bryggeriet och den som gillar kriek vet att Scharbeek är känt för sina körsbär som med fördel används i syrliga öl. Den kopplingen vill Joel Galy ta vidare.

– Jag har faktiskt kontakt med en förening som ska plantera nya körsbärsträd i området.

Bryggverket blir på 1000 liter och målet är att nå en årsproduktion på cirka 100 000 liter. När man dessutom kan öppna sin bryggeripub är målet att sälja mycket av ölen lokalt. När de nya körsbärsträden växt till sig kan bären komma till användning, för han har även planer på att göra lambic.

– Det vore roligt att försöka med det, men det blir inte direkt i början, säger Galy.