En av ölvärldens stora profiler har avlidit

Armand Debelder har avlidit, 70 år gammal. Foto: Ronny Karlsson.

En av ölvärldens största profiler har lämnat oss. Armand Debelder, mångårig ägare av 3 Fonteinen, har nämligen gått bort.

Armand Debelder tog över bryggeriet utanför Bryssel efter sin far 1982 och fick vara med om en fantastisk resa. Statusen på lambic har stigit enormt och för ölprofilen var det en spännande resa.

– För 30 år sedan skrattade folk åt att jag trodde på det här. Men intresset har ökat även om vi fortfarande gör precis samma sak. Jag gör mina öl på det sätt som pappa lärde mig en gång i tiden, sade han när Beernews hälsade på i bryggeriet 2017.

Då hade 3 Fonteinen nyligen öppnat sin nya anläggning där man hade möjlighet att producera mer lambic.

2019 sålde Debelder de aktier han hade kvar i bryggeriet, men han slutade aldrig att engagera sig i företaget.

Enligt källor som Beernews varit i kontakt med avled Armand Debelder under natten mellan fredag och lördag, 70 år gammal. Han sörjs av närstående men också av väldigt många ölintresserade som lärt sig att tycka om lambic tack vare 3 Fonteinens produkter.

– I början av 2019 diagnosticerades Armand med cancer. Behandlingen har krävt mycket energi och även om han hade bästa tänkbara hjälp så återhämtade sig aldrig Armands kropp, skriver 3 Fonteinen på sin Facebooksida.

Givetvis lyfter bryggeriet fram alla de fina egenskaper som Debelder hade.

– Det går inte att med ord beskriva vad Armand har betytt för människor som korsat hans väg, allt från nära vänner till den lokala communityn, bryggare och blenders i hela världen. Han kommer alltid att vara respekterad, uppskattad och älskad av väldigt många människor.