Stenes fina minnesord till avlidne Armand

Stene Isacsson är en av svenskarna som haft mycket kontakt med Armand Debelder. Foto: Montage.

Armand Debelder sörjs av många. Här är svenske lambic-pionjären Stene Isacssons fina ord om den avlidne belgiske ölprofilen.

I helgen avled Armand Debelder, som under många år drev bryggeriet 3 Fontenien utanför Bryssel. En av de svenska som hade mycket kontakt med Debelder var Stene Isacsson, som via sin dåvarande restaurang Akkurat såg till att lambic blev populärt i Sverige.

Här är hans egna ord om de minnen han har:

”Armand var för mig en man som vårdade sina relationer. Det fick ta tid trots att han alltid hade ont om just den varan.

Från våra första besök i mitten av 90-talet så förklarade han alltid att han inte hann med besök. Två timmar senare med komplett rundvandring och provsmakning så tackade man adjö.

Senare när vi kände varandra så kunde man ringa och han förklarade att han hade väldigt bråttom. Efter en och en halvtimme fick man försöka få honom att avsluta så ens öra inte skulle smälta av mobiltelefonen. Precis som med lambic fick man inte jäkta fram något.

Tyvärr tappade vi lite kontakten de senaste åren (efter jag sålde Akkurat) trots att vi sade att vi inte skulle göra det. Jag fick faktiskt höra om att han var sjuk så sent som för några månader sedan.

Han var en makalöst passionerad man med stort hjärta. Precis som Jean Van Roy så glömde han aldrig bort när någon hade gjort honom en tjänst eller jobbat hårt för lambic. Vad han har gjort för mig kommer jag aldrig att glömma.

Han hade alltid bra ordspråk på lager och det jag minns just nu är: ´Det är när jag kommer hem sent och inte luktar öl som frugan blir orolig och undrar vad jag gjort´. Han kommer att vara saknad av väldigt många och det gläder mig att hans dröm och företag lever vidare och frodas.”