3 Fonteinen satsar på öl med svenska bär

Två öl med svenska bär kommer från 3 Fonteinen tidigt nästa år. Foto: 3 Fonteinen.

I början av nästa år kommer 3 Fonteinen att lansera två specialöl med svenska bär. Ölen blir bland annat tillgängliga via en webblansering på Systembolaget.

Det är i samarbete med den svenska importören Brill & Co som ölen tagits fram. Blauwe Bosbes och Rode Bosbes blir namnen på de båda produkterna som är gjorde med blåbär respektive lingon. Totalt 750 kilo svenska bär har använts i processen med de två ölen.

– Idén växte fram när vi besökte Sverige 2018 och förslaget kom från Brill. Eftersom de här bären är vanliga i Sverige växte det fram naturligt. Vi ville ge det ett försök, dels för att själva lära oss mer, men också för att hedra den fina relation vi har både med Brill och den svenska marknaden, säger man från 3 Fonteinen i ett pressmeddelande.

Frukt och bär har blandats i lambic i över 100 år men oftast handlade det traditionellt om hallon eller körsbär.

– 3 Fonetinen har experimenterat mer och mer med olika typer av frukt och bär, inte minst har de yngre personerna på bryggeriet initierat det, och när den här idén dök upp lät det som ett intressant projekt.

Ölen kommer att finnas på utvalda restauranger i Sverige, men också släppas på Systembolaget. Det blir via webblanseringar i början av nästa år, men det är ännu inte klart exakt när.