Nu kan Spike snart dubbla produktionen

Utsikt över ett bryggeri genom stora fönster med en statyett av en man i förgrunden.

Restaurang och bryggeri ligger vägg i vägg och genom stora fönster kan gästerna se produktionen. Första gästen är dock rätt ointresserad. Foto: Peter Lindh

Oj, vilket bra ställe att spela in en zoombiefilm på har vänts till ojoj, vilket bryggeri! Spike har bara flyttat tio meter, men det känns som 100 år.

Spike Brewery har funnits på Slakthusområdet i Göteborg sedan mitten av tiotalet. Lokalerna var mörka, trånga och förvirrande, åtminstone för en besökande journalist. Nu har allt ändrats. Tankar, bryggverk, rör och förstås bryggarna har flyttats till grannfastigheten några meter bort.

Karl Janred är helt klart nöjd med miljöombytet som flytten till det nya bryggeriet inneburit. Foto: Peter Lindh

Det som nu möter en besökare är ljusa lokaler, som visserligen inte är helt färdigbyggda, men ändå ger ett helt annat intryck. Från takfönster strålar ljuset ner över blänkande utrustning och den glatt flinande huvudbryggaren Karl Janred.

– Jag kommer inte att sakna nånting från det gamla bryggeriet, säger han innan han gör en kort tankepaus.

– Nej, ingen nostalgi. Det är så jävla skönt med allt totalt nytt, fortsätter han och passar sen på att lovorda Niklas Jansson på Brewmech, som flyttade alla grejor, för att det gått så bra.

Nu har alltså Karl och hans kollega August Forsgren helt nyrenoverade lokaler, med gott om plats att jobba i. 

Plats som också ska fyllas med flera jästankar. Redan har en till 2000-literstank lagts till och fler ska det bli framöver.

– Vi har plats för tre jästankar till och med dem kommer vi att få en produktionskapacitet på 550000 liter. Tidigare har vi klarat 250000 liter, säger Karl.

Sebastian Pettersson är den som ska sälja all öl som nu Spike kan producera. Foto: Peter Lindh

Mer än en fördubbling alltså. Som ska säljas också. Men Spikes säljare Sebastian Petterson tvekar inte om att det ska gå.

– Inga problem att sälja, så fort världen återgår till det normala. Just nu är vi i ett svart hål igen, men inte lika länge den här gången hoppas jag.

Första batchen i det nya bryggeriet kokades förra onsdagen. Då gjorde man Burger Beer och idag är det Flowers som lakas under Beernews besök. Även torsdagen och måndagen bryggdes det och så fortsätter det tills alla jästankarna är fyllda igen.

Samtidigt, vägg i vägg med bryggeriet håller Spikes nya restaurang på att byggas upp. Men där har det inte varit så bråttom, även om det i alla fall finns en halvfärdig bardisk och rör till kranarna dragna genom golvet till bryggeriet.

– Vi vet inte riktigt när restaurangen blir klar, vi väntar ju även på tillståndet, säger Sebastian när han visar runt.

Men när det väl blir klart så blir det plats för rejält med gäster. Sebastian gissar på runt 120 inne och lika många på den uteservering som också ska byggas.

– Vi kommer att ha runt 20-24 kranar i baren och fem av dem blir gästkranar.

Rören som går in till bryggeriet från baren leder inte bara till det kylrum där faten förvaras. Spike kommer även att satsa på serveringstankar, det vill säga öl direkt från tank till kran.

– Men vi har inte bestämt hur stora de blir än. 500 eller 1000 liter, det beror på hur mycket utrymme det blir kvar.

Så, ja. Det tog en vecka, sen var Spike trångbodda igen, men ingen verkar olycklig över det.

Se fler bilder i bildspelet nedan.

Karl Janred tittar till så att lakningen går som den ska. Foto: Peter Lindh

Bild 1 av 9

Karl Janred tittar till så att lakningen går som den ska. Foto: Peter Lindh