Nu börjar Spikes flytt till det nya bryggeriet

Här ska den nya baren med 20 kranar ligga, berättar David de Courcy. Foto: Peter Lindh

Idag fick Spike nycklarna till sina nya lokaler och flytten är redan i full gång. I december ska allt vara klart med bryggeri och restaurang.

Spike har varit trångbodda länge, men nu ska det bli ändring på det. I dag började flytten till nya lokaler, men det handlar inte om någon längre sträcka. Det nya bryggeriet kommer att ligga i grannhuset, nåt tiotal meter från det gamla bryggeriet.

Hyresvärden har under ett års tid renoverat den k-märkta fabrikslokalen och nu väntar nya ljusare tider för Spike, med såväl höga väggfönster som takfönster.

– Vi fick nycklarna i morse, men vi har inte bryggt på ett par veckor i det gamla bryggeriet och idag påbörjar vi nedmonteringen, säger David de Courcy på Spike.

– Det är ett härligt ljus här, har inte sett det förrän nu när det inte längre är en byggarbetsplats.

I bryggeridelen finns ett fint takfönster som gör att lokalen blir ljus och luftig. Foto: Peter Lindh

Prio ett är att få över bryggverket och sen kommer tankarna att flyttas efterhand de blir tomma på sitt innehåll. Om ett par veckor är det tänkt att första bryggningen ska äga rum.

I samband med flytten ska Spike även successivt bygga ut tankparken.

– Vi kommer att kunna producera 500000-600000 liter per år i den här lokalen, säger David.

I restaurangdelen finns höga fönster som släpper in mycket ljus. Foto: Peter Lindh

Det nya bryggeriet är en av två delar i de nya lokalerna. Restaurangen är det andra benet som Spike ska stå på i framtiden. Hittills har det funnits ett taproom med provsmakningstillstånd. Nu ska det bli en riktig restaurang.

– Vi har påbörjat processen med tillstånd och ambitionen är att restaurangen ska öppnas i december, säger David.

– Vi ska ha 20 kranar och då inte bara Spike även om våra egna öl förstås är huvudsaken. Men det är viktigt att ha ett intressant utbud och det handlar inte bara om Spike. Vi bygger upp en plats med bra öl i fokus.

Restaurang och bryggeri blir på nedervåningen, sen tillkommer kontor och annat på övervåningen. Längs väggen mot restaurangen kommer jästankarna att stå. Foto: Peter Lindh

Antagligen blir det även serveringstankar direkt till kran i baren.

– Vi kollar på det. Det är extremt kompakt här, men vi inser hur sjukt ineffektivt det vore att inte ha serveringstankar.

Han säger att det skulle kunna gå att få in 150 platser i restaurangen, men hur mycket det blir vet han inte än.

– Vart det slutar vet vi inte, det blir inte en traditionell restaurang där man packar in folk, men 100 plus blir det nog.

Det är högt i tak i fastigheten, väggarna är i tegel och ska behållas så.

– Vi har försökt att bevara det gamla och det är viktigt att behålla smutsen. Det ska gå att se ursprunget.

Flytten blir också ett rejält lyft för de fyra anställda på Spike, de slipper labyrinterna i de gamla lokalerna. Men med restaurang och större kapacitet blir de också fler.

– Det kommer att förändras när vi börjar utnyttja vår ökade kapacitet och sen kommer det att behövas folk både till mat och servering.