Tjuvar hällde ut 15000 öl och tog panten

Troligen har tjuvarna velat åt panten. Foto: Foto: Spike.

Tjuvarna bröt sig in på bryggeriet och hällde ut 15000 öl. Troligen för att få pantvärdet på burkarna.

Det är Spike Brewery i Göteborg som drabbats av inbrott och tjuvarna tog inte ens ölen, som var värd uppåt 50 kronor burken, utan var antagligen ute efter pantvärdet.

Det är en av de saker som gör David De Courcy på Spike förbannad.

– De fattar inte värdet av en bra öl. De satt och rökte och åt baguetter medan de hällde ut ölen för en krona i pant per burk. Bristen på respekt för vårt hantverk är lika med noll, säger han.

– Hade de gått in och snott ett flak och sålt för tre kronor burken. Då hade de sett ett värde i den, då hade det känts mer okej. Men när de häller ut det för pantvärdet, då blir man bara förbannad.

David de Courcy på Spike.

Exakt hur allt gått till är inte klarlagt, men enligt David har det handlat om inbrott under ett antal dagar. Spike har just flyttat in i nya lokaler och lagret finns kvar i det gamla bryggeriet.

– Det har varit många inbrott i området och de börjar försiktigt med att reka, tar saker som inte märks och sen går man på mer och mer grejor tills det kulminerar, som när de hällde ut ölen hos oss, säger David.

Han vet inte än hur stora förluster det innebär för Spike, men diskuterar med försäkringbolaget just nu. Utöver den uthällda ölen så har kylare, musikutrustning, verktyg, kvarnar och annat stulits.

– Själva ölen kanske är värd 400000 kronor, det beror lite på hur man räknar. Totalt tror jag lätt att det hamnar på över en halv miljon.

Tack vare att Spike har mycket av sin öl lagrad hos sin distributör har man fortfarande en hel del kvar.

– Det är lite tur i oturen att vi inte har alla öl här, men jag uppskattar att det fanns tolv olika öl som vi har gjort men inte gör längre där och två nya öl som inte ens har kommit ut än.

Det hela upptäcktes i fredags, men trots att man förstärkte säkerheten hjälpte det inte. I lördags greps två personer på bar gärning av en väktare i lokalen, men David är inte ens säker på att det är samma personer som hällt ut ölen och stulit.

– Polisen säger är att det är en klick människor som gör det här och när nåt sånt här sprids flockas alla på samma plats. Så det kan mycket väl har varit någon annan.

När Beernews pratar med honom är han ute med personalen på stan.

– Vi sitter på Schnitzelplatz och dricker Pilsner Urquell. Vi måste ta nya tag nu.