Svensk vill att fler belgare görs i Sverige

Patrik Svensk på Eskilstuna Ölkultur. Foto: Privatbild

Patrik Svensk, Eskilstuna Ölkultur, berättar bland om året som gått och att han gärna skulle se mer belgisk öl från svenska bryggerier.

Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri?

– Eskilstuna Ölkultur har haft ett intressant och spännande år, med höjdpunkter som nominering till Svenska Designpriset, lansering av öl på burk, att äntligen få bjuda in våra härliga besökare till bryggerivisningar, tap-take-overs, ölprovningar och att kunna servera vår öl från Eskilstuna på festivaler igen.

Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri?

– Pandemin.

Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er?

– Vi tycker att en differentierad alkoholskatt är en viktigare fråga. Men samtidigt är vi positiva till gårdsförsäljning om det kan introduceras friktionsfritt i samklang med Systembolaget och inte påverkar det lokala och småskaliga sortimentet i dess nuvarande form.

Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021?

– Hela den svenska ölscenen imponerar enormt, otroligt kul att vi har så många bra bryggerier i Sverige! Ifall jag måste välja så blir det en topp-trio bestående av Brekeriet, Nyköping Brewing & Snausarve. Stabilt hela vägen, både i hantverk och personerna bakom hantverket.

Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022?

– Generellt så tycker jag att svenska bryggerier ligger i framkant mot många andra länder inom flertalet ölstilar. Men det är klart att det vore spännande med ett bredare utbud av öl i belgisk stil.