Nina vill lyfta fram de svenska belgoölen

Nina Rothausen svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Nina Rothausen är imponerad av ett svenskt klosterbryggeri. Det och mer berättar hon om i vår sommarserie.

 

Nina Rothausen är en av personerna bakom Göteborgs Nya Bryggeri och dess stödförening Ölinvest. Här är alla hennes svar på våra sommarfrågor.

 

1. Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under året? Motivera.

– Det bryggeri som under det senaste året visat imponerande kraft och tillväxt som samtidigt har fortsatt ha en mycket bra kvalitet är Vreta Klosterbryggeri med sina belgoinspirerade öl. Jag gillar starkt drivet som Andreas har.

2. Tror du att svenskarna kommer att gå på krogen igen i samma utsträckning som före pandemin när restriktionerna är borta? Hur kommer kroglivet att se ut?

– Jag hoppas att det blir så. Men de som är rädda kommer fortsätta att vara det även efter full vaccination och när alla restriktioner är hävda. Att krogen utan bevis har beskyllts för smittspridningen och fått bära hundhuvudet är en stor skandal. Antalet konkurser i branschen kommer att fortsätta då regeringens stödpengar, framförallt lånen från skattekontot som skall betalas tillbaka. Konkurserna är alltså skjutna på framtiden. Men vad bryr sig Magdalena om det? Hotell- och restaurangbranschen står för en mycket liten del av BNP, ca 2,5%.

3. Vad ska bli eller har varit det bästa med sommaren 2021?

– Det bästa hittills är att Göteborgs Nya Bryggeri genomförde en kraftigt övertecknad företrädesemission till våra medlemmar i Göteborgs Ölinvest. Det har varit mycket intensivt och nu ser jag fram emot att ha lite semester innan vi drar igång med aktiviteter för Ölinvestarna i höst och arbetet med att leverera vad vi lovat alla nya delägare.

5. Vilka tre öl skulle du ta med dig till en öde ö?

– Efter pandemin känner jag mig inte direkt lockad av livet på en öde ö. Jag stannar i Sverige och gör utflykter till trevliga barer och supportar dem.

6. Vilken är din favoritkombination när det gäller mat och öl?

– Just nu har jag snöat in på en grym musselsoppa med limeblad, chili, vitlök, grädde och öl. Kombinerat med en american pale ale blir det himmelskt gott.