Nervöst på premiär för O/O:s satsning på cask

Olle Andersson lyser upp när Christian Schickhardt kommer fram för att berätta att Bruksbittern varit bland det bästa han druckit. Foto: Peter Lindh

Trots att Olle Andersson O/O Brewing varit i branschen länge nu var han otroligt nervös igår. Anledningen var en premiär på oprövat territorium.

I går hade Haket två caskfat uppe i stället för ett och orsaken till det var att det var premiär för O/O Brewings casksatsning. Och Olle Andersson på O/O var lite ängslig innan.

– Det var otroligt nervöst i och med att det är ett test och det är något som vi aldrig gjort förut. Jag har pratat med andra, men det här är en helt ny process för oss.

Men han hade inte behövt vara nervös. Bara under den stund som vi pratade med Olle blev vi avbrutna hela tiden av folk som kom fram spontant för att lovorda ölen.

I det ena fatet fanns Porter Porter från O/O, men bara timmar efter att det öppnades var det slut. Foto: Peter Lindh

Ändå var Olle inte helt nöjd själv. I det ena fatet skvalpade det Porter Porter och i det andra Bruksbitter, ett öl som hängt med från hans tid som hembryggare.

– Porter Porter var bra, men inte Bruksbitter, den var lite för grumlig. Men jag har lärt mig jättemycket och vet redan nu saker som jag kommer att göra annorlunda nästa gång.

– Därför är ett mindre test som samarbetet med Haket viktigt, för att få veta vad man ska förändra eller inte. Vi är väldigt tacksamma för att Haket agerar försökskanin.

Cattis Ledius och Haket fick agera försökskanin åt O/O, något hon inte verkade missnöjd över. Foto: Peter Lindh

Att O/O satsar på cask har flera anledningar. Dels ser Olle det som en kulturgärning, dels något lite mer jordnära.

– För att det är så otroligt gott!

Samtidigt är det som han säger mer riskabelt, mer kan gå snett med cask än vanliga fat.

– Med cask överlåter man mycket till den som serverar ölet och jag gillar personligen den utvecklingen. Det är ett hantverk i sig och öl blir helt annorlunda på cask. Det är väldigt roligt, men samtidigt nervöst att lämna över så mycket ansvar. När vi släpper vanliga kegs så är det en säker produkt och det här är mycket mer riskabelt.

– Vi gör öl och krogen serverar den, hur öl hälls upp är en viktig del av hantverksölskulturen. Det glöms bort ibland.

Inom en snar framtid öppnar O/O sin egen bar på Bangatan i Göteborg. Tanken är att cask ska dyka upp där med.

– Jag tror inte att det kommer att finnas från dag ett, vi kör igång med vanliga fat och ser hur det blir med utrymme först. Men sen är tanken att köra ett caskfat i veckan.

Dagens två öl, Porter Porter och Bruksbitter, är två av tre öl i O/O Brewings sortiment som är aktuella för cask. Citra Golden Ale är det tredje. Men hur mycket marknad finns det för cask?

– Det finns inte jättemånga ställen som har cask, men jag tror att det kommer att bli större. Det är svingött! Men jag tror också att man måste utbilda kunden och därför är hela kedjan viktig: bryggeri, krog och kund.

På Haket verkade det som att kunderna redan kunde sin sak, för klockan 18.20 var första fatet slut på Haket och skvätten som då fanns kvar av Bruksbittern varade inte länge efter det. Så testet verkar har fallit ut väl, även om ölens skapare inte var helt nöjd.