Mycket jobb redan men Organic Smash vill växa

Bildspel

Bild 1 av 4

Bryggeriet norr om Bollnäs har fått ett bra mottagande av lokalbefolkningen. Anders Malmberg ser gärna att bryggeriet växer på sikt.

Bryggeri, äventyrspark och en egen Folkets Park. Det är fullt upp för gänget bakom Organic Smash i Hälsingland, men trots det är målet att expandera.

Det hela startade 2015 när Anders Malmberg, brorsan Dennis och hans fru Johanna köpte en före detta liftstation norr om Bollnäs. Där byggdes hela bryggeriet upp.

– Hela skidanläggningen lades ned 1992 och en av ägarna var Kicki Danielsson. Sedan stod den och förföll och det var en hel del reaktioner på det. Vi har hört mycket positivt från lokalbefolkningen att vi gjort något bra av den, säger Anders Malmberg.

Ett bryggverk på drygt 500 liter jobbar man med och där finns också åtta stycken tankar på vardera 625 liter.

– Vi byggde om här tillsammans med vänner och lokala företag. Vi har en hel del provningar också i lokalerna och det är kul, säger Malmberg.

Målet i år är att nå en produktion på 60 000 liter.

– Det har varit mer att göra än vi hunnit med under sommaren. Det har varit en hel del öl som sålts till krogar men det har också gått bra på Systembolaget.

Det är inte bara bryggeriet som tar tid under sommarsäsongen. Utanför bryggeriet finns två äventyrsparker, varav en är anpassad för barn och dit kommer en hel del turister på sommaren. I den mest utmanade parken går det att komma upp i 80 kilometer i timman i en höghöjdsbana.

När man sedan också tog över Folkets Park i Bollnäs blev det riktigt långa arbetsdagar.

– Vi avslutade säsongen där med en Oktoberfest. Så här dag på året är man ganska slutkörd och hur vi hinner med är en bra fråga.

I Folkets Park ordnas det med en rad evenemang under sommarhalvåret, och givetvis finns det öl att köpa. Utöver de egna ölen brukar det finnas öl från Helsinge Ångbryggeri och Hopsie Daisy. Dessutom lockas det med sprit från Tevsjö Destilleri och whisky från Mackmyra.

Ett spännande samarbete gjordes i somras, då Organic Smash bryggde öl tillsammans med kände skådespelaren Peter Stormare, som också är från trakten.

– Det fick heta Bröl och var en stark lager, det var det som han ville ha. Det var en rolig dag, säger Malmberg.

Anders Malmberg och den anställde Jonas Hildingsson jobbar heltid med bryggeriet och utöver bryggning läggs förstås en del tid på försäljning.

– Det kan vara knöligt att komma in på en del pubar men det finns några som verkligen vill ha det lokala och småproducerade, säger Malmberg.

Även om det är fullt upp framför allt under sommarhalvåret, så tittar man på en utökning av ölproduktionen.

– Vårt mål är att expandera. Vi tittar en del på licensbryggning för att klara topparna men på sikt vill vi ha ett eget större bryggeri.