Nej till förlängda öppettider under EM

Johan Carlsson på Folkhälsomyndigheten anser att fotboll kan man titta på hemma när sportbarerna stänger innan matchslut. Foto: Pressbild

Folkhälsomyndigheterna säger nej till att förlänga öppettiderna under EM i fotboll. ”Man kan faktiskt se på tv hemma”, säger generaldirektören Johan Carlsson.

Det hjälpte alltså inte att landslaget supporterorganisation vädjade i ett öppet brev till regeringen, Folkhälsomyndigheten och idrottsministern om att restaurangerna skulle få ha öppet till klockan 23 för att gästerna skulle kunna se klart matcherna.

”LÅT RESTAURANGERNA HA ÖPPET TILL 23.00 FRÅN DEN 11/6. De 30 extra minuterna kommer inte öka smittspridningen! Om man slutar servera alkohol och inte får ta in nya gäster efter 22.00 men får sitta kvar och se slutet på matcherna som börjar 21.00 så kommer det ha enorm skillnad för alla restaurangerna som visar sport. ALTERNATIVET ÄR ATT DE INTE FÅR NÅGRA BOKNINGAR ALLS DÅ MAN INTE VILL MISSA SLUTET!”, skrev man i det öppna brevet på sin hemsida.

Även Linda Eriksson, kommersiell chef på O’Learys uttalade sig.

– Vi har pratat med Visita som driver frågan, det skulle i så fall vara en förändring för hela branschen. Vi kan tänka oss att inte ta in fler gäster efter 21 och sluta servera alkohol klockan 22 om vi kan få visa klart matcherna, sa hon till Beernews i veckan.

Men det hjälpte alltså inte. Johan Carlsson sa vid dagens pressträff att några såna planer finns inte, enligt expressen.se.

– Det finns hela tiden massa anpassningar kring vad människor gör. Det är inte alla som tittar på fotboll och det finns en massa aktiviteter som skulle behöva egna anpassningar.

– Det finns ett personligt ansvar om att inte bidra till smittspridning, man kan faktiskt se på tv hemma om man har en sådan, säger han också.