Sportbarer vill kunna visa hela EM-matcher

Linda Eriksson på O´Learys hoppas fortfarande på att kunna visa hela matcherna från EM-slutspelet i fotboll. Foto: Pressbild/Montage.

När krogarna tvingas stänga är det cirka 20 minuter kvar av de sena fotbollsmatcherna i EM-slutspelet. Men Linda Eriksson på O´Learys hoppas fortfarande på att få visa hela matcherna.

 

När restriktionerna för svenska barer och restauranger ändrades för en dryg vecka sedan var det många som såg en chans att få större intäkter och försöka få ordning på sin verksamhet efter ett tufft år.

Dessutom väntar fotbolls-EM med start på fredag, och normalt sett innebär en sådan turnering en rejäl intäktsökning för landets sportbarer.

Men frågan är hur det blir i år.

När de svenska krogarna tvingas stänga 22.30 är det nämligen cirka 20 minuter kvar av de sena EM-matcherna.

– 22.30 är ett stort steg i rätt riktning, men under EM blir det ett problem, säger Linda Eriksson, kommersiell chef på O´Learys.

Hon påpekar att alla restauranger i kedjan jobbar varje dag med att följa restriktioner och man har även ett eget arbete med fokus på att gästerna ska känna sig säkra.

Men inför EM-slutspelet som börjar på fredag vill hon se en förändring.

– Vi har pratat med Visita som driver frågan, det skulle i så fall vara en förändring för hela branschen. Vi kan tänka oss att inte ta in fler gäster efter 21 och sluta servera alkohol klockan 22 om vi kan få visa klart matcherna, säger Eriksson.

Hon hoppas fortfarande på en dispens under fotbolls-EM. Med stängning före matchernas slut finns förstås en risk att många fotbollsintresserade väljer att inte gå ut alls under matchkvällar.

– Jag tycker att det vore positivt för samhället om vi kan ha öppet och få våra egna intäkter. Vi vill inte öka risken för smittspridning och vi tar vårt ansvar med en säker miljö i våra lokaler, säger Eriksson.

Sverige spelar den sena matchtiden i sin första match mot Spanien 14 juni. Totalt är det 24 EM-matcher som börjar 21.00, bland annat spelas båda semifinalerna samt finalen 11 juli vid den tidpunkten.

I slutspelet kan matcherna gå till förlängning och straffar, vilket gör att en match kan vara slut först efter 23.30 på kvällen.

– Vi menar då att vi ska få visa hela matcherna. Vi tror att möjligheten att visa hela matcherna skulle vara något väldigt positivt för svenska fotbollssupportrarna, säger Eriksson.