Viktiga frågor väntar för nya ordföranden

Erik Frithiof ser fram emot att som ordförande driva Sveriges Oberoende Småbryggerier framåt. Flera viktiga frågor finns på agendan. Foto: Ronny Karlsson.

Han blev ny ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier i fredags. Nu väntar en hel del jobb för Erik Frithiof med viktiga frågor som berör alla nästan 100 medlemmarna i föreningen.

 

Det var på årsmötet i Borlänge som Erik Frithiof valdes till ny ordförande i föreningen efter Johan Håkansson. Smålänningen som är bosatt i Malmö tar över en förening där medlemmarna har strömmat till under det senaste året.

– Vi har haft en ketchupeffekt där, och det känns jättebra. Högprofilerade bryggerier som Poppels, Oppigårds, O/O Brewing och Brekeriet drar med sig även andra till att bli medlemmar. Jag tror att det kommer att fortsätta så, säger Frithiof.

Han gläds åt att medlemmarna finns utspridda över landet, även om han gärna ser fler medlemmar från vissa områden.

– Det känns kul att vi har fått i gång Göteborg, vi ser fram emot att kunna skapa samarbeten med gillet där. Sedan är det lite trögare i Stockholm, vi skulle vilja ha några fler medlemmar där.

Med fler medlemmar blir det förstås också fler åsikter. I dag har man 97 medlemmar och det är en tidsfråga innan det antalet går över 100. Men Erik Frithiof ser inga problem med att kunna driva frågor som berör alla medlemmar.

– Vi har medlemmar som är vitt spridda i storlek, allt från de som brygger 500 liter per år upp till Oppigårds. Men jag tror att vi alla har samma frågor som är viktiga, till exempel hur TSLS fungerar på Systembolaget, gårdsförsäljningen eller skattefrågan.

Beernews skrev nyligen om den utredningen som pågår av så kallade krogavtal. Den frågan ska upp på agendan hos Sveriges Oberoende Småbryggerier.

– Vi ska ta ett större grepp där tillsammans med Svenska Ölfrämjandet. Framför allt vill vi att det reds ut vad som gäller. Om avtalen är lagliga vill vi i alla fall att konsumenter och även krögare vet vad det handlar om.

En annan aktuell fråga är jämställdhet. Den frågan fick ännu större prioritet efter att Brienne Allan i sociala media startade ett upprop som slutade i massor med berättelser om sexism och rasism inom ölbranschen. På årsmötet beslutades det att den frågan ska få hög prioritet.

– Det var ett enhälligt beslut och vi ska jobba med utbildningar och att stötta de som vill ta fram en policy. Vi kan inte bara sitta och vänta utan behöver göra något, alla bryggerier har ett arbetsgivaransvar, säger Frithiof.

Framför allt vill man kunna jobba förebyggande för att på så sätt slippa se fler berättelser av den typ som fick så mycket uppmärksamhet för några veckor sedan.

– Alla ska kunna känna sig trygga när de jobbar i vår bransch. Det ska gälla både där ölen produceras och där den serveras.

Dessutom ska man bli bättre på medlemsservice och se till att nya medlemmar får det lättare att komma in i föreningen. Mycket jobb alltså, men Erik Frithiof ska inte dra ner så sitt jobb med Hyllie Bryggeri och Great Swedish Beer Festival.

– Det är ett ideellt uppdrag och därför vill jag att vi ska ha en stor delaktighet i arbetet från våra medlemmar.