Ordförandens flykt ger Heineken majoritet?

Heineken kan bli majoritetsägare i Indiens största bryggeri efter att tidigare styrelseordföranden har flytt landet. Foto: Pixabay.

Tidigare styrelseordföranden är på rymmen. Då kan Heineken passa på att skaffa sig en majoritet i Indiens största bryggeri.

Det är en lite trasslig historia som nu utspelar sig i Indien och faktiskt även i Storbritannien.

United Breweries är det största bryggeriet i Indien, och företagets tidigare styrelseordförande Vijay Mallya är på rymmen och misstänks för ekonomiska oegentligheter i hemlandet. Mallya äger 16,5 procent av bryggeriet och en bank-konsortium har nu gått samman för att sälja de aktierna.

Det ger Heineken en ypperlig möjlighet att ta över företaget. Man äger nämligen redan 46 procent av United Breweries och vill förstås över 50 procent för att då på egen hand kunna styra verksamheten.

Mallyas aktier kommer att säljas ut i portioner och den holländska öljätten behöver inte köpa alla de aktier som ska säljas.

Men det finns en hake med uppköpet. Mallya är nämligen inte dömd för något brott. Om han infinner sig för en rättegång och blir frikänd, går köpet tillbaka och Mallya blir återigen delägare i bryggeriet.

Mallya ska ha sökt asyl i Storbritannien, men där är han på väg att bli bankrutt och även där pågår rättsliga processer.