Allmänt

Mycket trängsel på populära bargatan

Det var betydligt mycket mer folk än på bilden längs Andra Långgatan i helgen. Nio av 19 kontrollerade ställen fick minst en anmärkning. Foto: Peter Lindh

Det är trångt på många krogar i Göteborg under helgerna. Den gångna helgen fick till exempel nio av 19 krogar på Andra Långgatan en anmärkning.

 

Flera personer i krogbranschen som Beernews pratat med vittnar om att många gäster verkar tro att alla restriktioner från pandemin är borta.

Men så är det ju inte.

Det får fortfarande inte vara sällskap på fler än åtta personer inomhus och det ska vara minst en meter mellan de olika sällskapen.

Miljöförvaltningen i Göteborg gjorde gångna helgen en hel del kontroller och kunde då se att de regler som finns inte följs.

– Vi var ute i fredags natt och i princip hela lördagen. det var en hel del trängsel och en hel del anmärkningar, säger Peter Berntsson, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborg till P4 Göteborg.

Andra Långgatan är en av de platser som brukar samla flest personer under kvällar och helger, och där var det trångt på många håll.

– Där var vi i fredags och kontrollerade 19 olika verksamheter. I nio fall blev det någon form av anmärkning, säger Berntsson.

Beernews berättade tidigare i somras om en annan form av kritik mot krogarna på Andra Långgatan, då man inte erbjöd uteserveringar som är anpassade för funktionshindrade. Den kritiken kom från Anders Westgerd på organisationen GiL och den frågan ligger nu hos kommunen.

Berntsson konstaterar att det också blir problem när det blir köer utanför de mest populära ställena. Det är mycket folk på många platser och lär fortsätta så i ett antal veckor till.

Det ska också konstateras att de flesta krögare sköter sig och följer de regler som gäller. Då handlar det ofta om att ha extra personal som jobbar. så att det går att hålla koll på de gäster som vill röra sig mellan borden eller samlas i större grupper. Många gånger är det gästerna och inte krogen som skapar problemen, men det är krogarna som får ta smällen och som till och med riskerar att stängas om problemen upprepas eller bedöms som allvarliga.