Monks har förlorat sitt alkoholtillstånd

Monks Cafe i Stockholm har förlorat sitt alkoholtillstånd. Foto: Monks Cafe.

Monks Café i Stockholm har blivit av med sitt alkoholtillstånd. Det gör att inga drycker starkare än 3,5 procent får serveras.

Monks Café har funnits med länge på den svenska ölmarknaden och driver flera barer i Stockholm. Men nu har man blivit av med sina alkoholtillstånd för Monks bryggeripub på Wallingatan i Stockholm och för sin bar i Gamla Stan.

Det gör att man inte kan servera drycker som är starkare än 3,5 procent. Det är fortfarande tillåtet att brygga öl som är starkare än 3,5 procent i sitt bryggeri på Wallingatan. Men frågan är då var den ska säljas.

Det indragna tillståndet är en följd av en anmälan som gjorts mot Monks.

– Det är en lång historia som inte går att förklara på några minuter och det är flera olika tingsrätter inblandade, säger Recep Celik på Monks.

Det indragna tillståndet är förstås ett hårt slag mot en bryggeripub, men tills vidare fortsätter man med sitt vanliga koncept och serverar öl upp till 3,5 procent. Förhoppningen från Monks sida är att hitta en lösning på det hela.

– Vi gör vad vi kan för att få tillbaka vårt tillstånd. Vi hävdar att vi inte har gjort något fel, säger Recep Celik.

Enligt alkoholagen och den paragraf som Monks anses ha brutit mot handlar det om att

1. tillståndet inte längre utnyttjas,

2. det med tillståndshavarens vetskap har förekommit brottslig verksamhet på serveringsstället eller i anslutning till detta utan att tillståndshavaren har ingripit, eller

3. tillståndshavaren har brutit mot denna lag eller vad som i övrigt gäller för tillståndet på ett sådant sätt att varning inte är en tillräckligt ingripande åtgärd, eller har tilldelats en eller flera varningar utan att de förhållanden som föranlett varningen har rättats till.