Missbruksrisken ökar om du bor nära en bar

Risken för alkoholproblem ökar om du bor nära en bar. Foto: Pixabay.

Bor du nära en bar? Då ökar risken för att du ska få alkoholproblem. Det visar en ny studie.

Det är en grupp forskare vid Lunds Universitet som tittat närmare på hur avståndet till en bar eller till Systembolaget påverkar vår konsumtion.

Det visar sig att det påverkar, och arr personer som framför allt bor nära en bar löper större risk att få alkoholproblem.

– Risken att ha lättillgänglig alkohol där man bor inte bara adderades till risken det medför att vara ensamstående eller ha en hög familjär risk. I stället ökade risken mycket mer än summan av de båda, säger Sara Larsson Lönn, statistiker vid Centrum för Primärvårdsforskning, Lunds universitet, till sajten Accent.

Man kan också konstatera att det är skillnad mellan könen i den här frågan.

– Särskilt frånskilda män påverkas av att ha nära till en bar eller nattklubb, mer än för dem som är ensamstående av andra skäl. Risken för kvinnor ökar också, men inte lika mycket,

Att ensamstående personer har större risk att fastna i alkoholmissbruk vet forskarna sedan tidigare. Men rapporten om närheten till barer är ny.

Det påverkar också att ha nära till Systembolaget.

– Där finns inte alls en lika tydlig signifikant riskökning, och det verkar endast vara kvinnor som får en ökad risk av att bo i ett område som har Systembolag, säger Larsson.