Miljonsatsning på att lyfta svensk humle

Fyra miljoner kronor satsas på svensk humle. Pengarna ska gå till att dokumentera aromer och smaker och göra den mer kommersiellt gångbar.

Det är EU-pengar som fördelas ut av Jordbruksverket som nu ska läggas på den svenska humlen. Det statliga forskningsinstitutet RISE ska hålla i satsningen.
– Vi fick beskedet om pengarna i mars. Vi ska titta på hela värdekedjan från odling av humle fram till färdigt öl. Det är ett problem idag att man inte riktigt vet vad man får om man väljer svensk humle, säger Johanna Östlund på RISE.
Målet med det treåriga projektet är att ta fram mer kunskap och fakta om de svenska humlesorternas arom och smak. Det ska sedan leda till att bryggare får bättre koll på vad de köper om de satsar på svensk humle.
– Vi kommer också att skörda samma humle flera år i rad för att jämföra skördar. Vi hoppas med detta att skapa ett incitament för flera att vilja välja svensk humle, säger Östlund.
Hon är i full gång med att planera och samordna projektet. Fyra bryggerier och två humleodlare ska vara med och jobba i projektet. Bland bryggerierna handlar det om Poppels, Hop Notch, Qvänum Mat & Malt samt Kornheddinge Bryggkompani. Kornheddinge är även med som en av två humleodlare, där även Tjurbo Gård utanför Uppsala har valts ut.
– Vi kommer att träffas under projektets gång och då kommer det bland annat att bli smakprover av öl som bryggts på svensk humle, säger Östlund.
Att odla humle har blivit mer populärt i Sverige under de senaste åren, men fortfarande är de flesta odlingarna ganska små. Kanske kan mer kunskap och fler intresserade bryggerier skapa fler större humleodlingar i Sverige i framtiden.