Gymnasiet som satsar på eget bryggverk

Här är gymnasieskolan som satsar på ölbryggning på schemat. Ett bryggverk har köpts in och ölen ska säljas i skolans restaurang.

Det är på Sturegymnasiet i Halmstad som man nu tar steget och ska lära eleverna på restaurang- och livsmedelslinjen hur man brygger öl.

– Om de som går i trean nu har tur så hinner de brygga innan de slutar. Jag hoppas på att kunna testa bryggverket i nästa vecka, säger läraren Björn Berling som är ansvarig för satsningen.

Klart är att de elever som börjar tredje läsåret i höst ska få brygga öl. Ett bryggverk på 65 liter är inköpt. I två år har Berling jobbat med detta för att känna sig säker på satsningen.

Han är beredd på om det kommer reaktioner på att det bryggs öl på gymnasieskolan och har koll på all administration som krävts för att göra detta möjligt.

– Det står till och med i läroplanen att de ska lära sig om alkoholhaltiga drycker. Vi har tidigare gjort studiebesök på Wapnö, men nu satsar vi på ett eget bryggverk, säger han.

Planen är att eleverna ska få lära sig hela processen och därför ansvara för såväl recept som hela bryggningsprocessen. En tanke är att ta fram ett speciellt Sture-öl.

– Det bästa är om vi brygger lite öl och gör det ofta, då lär de sig mer, säger Berling.

Ölet ska sedan säljas i den restaurang som drivs av eleverna på utbildningen.

Under läsåret och när vi har elever på plats är den öppen tre till fyra dagar i veckan.

– Restaurangen är en del av utbildningen och det finns ingen tanke med att någon ska tjäna pengar på den. Om intäkterna täcker råvarorna är det bra.