Mellanläge drabbar svenska barer hårt

Peter Iwers är kritisk mot att barer och restauranger varken får hjälp eller stängs ner så att de kan få hjälp. Foto: Ronny Karlsson.

Ingen hjälp och ingen nedstängning. Det är det värsta scenariot för många barer just nu. Till och med en total nedstängning vore en bättre lösning för de som har försäkring.

Det är kris för många restauranger och barer. Corona-viruset gör att betydligt färre personer går ut för att äta och dricka, och dessutom har flera restriktioner införts. Bland annat är det inte tillåtet med barservering längre och dessutom ska det vara gott om plats mellan borden, vilket gör att populära ställen tvingas ta emot färre gäster.

I många länder har myndigheterna beslutat att stänga ner alla restauranger och barer. Ett sådant svenskt beslut skulle innebära att en hel del, men inte alla, restauranger och barer skulle aktivera en försäkring som täcker kostnader för bland annat personal.

– Jag förstår att det är känsligt eftersom inte alla har försäkringen. Men man kan undra varför man inte stänger ner när det är så mycket restriktioner att det inte går att bedriva en bra verksamhet, säger Peter Iwers.

Han är delägare i baren 2112 i Göteborg och även i Odd Island som driver ett taproom i Lindome söder om stan. Han tycker att barer och restauranger nu hamnar i ett mellanläge där man inte får intäkter men inte heller får någon hjälp.

– Det som erbjudits hittills är lån som gör att vi ska betala dubbla skatter lägre fram. Dessutom handlar restriktionerna hela tiden om tolkningar oh det är svårt att veta vad som gäller.

Iwers är tydlig med att han helst ser statliga garantier så att landets barer och restauranger kan leva vidare.

– Men när vi ändå inte kan ha någon vettig verksamhet funderar man ju på varför regeringen inte gör något. Har försäkringsbolagen något med detta att göra?! Klarar de av att hjälpa alla med smittskyddsförsäkring vid en nedstängning eller ser de hellre att restaurangerna drivs till stängning genom fler och fler restriktioner, frågar sig Iwers.

Iwers får stöd av bland annat stjärnkocken Daniel Couet , som i en debattartikel i Aftonbladet kräver åtgärder från finansminister Magdalena Andersson.

”Magdalena, det brinner i knutarna. Vi i vår bransch klarar inte att släcka branden med de ”frikostiga” lån som ökar på våra skulder och drastiskt minskar våra chanser att resa oss efter Coronas framfart. Dessutom kommer de flesta av oss inte ens att kunna få några lån.

Det är bara du som har brandsläckaren. Ge oss den i form av efterskänkta skatter, moms och arbetsgivaravgifter, kanske retroaktivt från 1 januari fram till september 2020”, skriver Couet.