Martin fixade jobb på favoritbryggeriet

Bildspel

Bild 1 av 4

Martin Ficks är numera bar manager på Warpigs i Köpenhamn.

 

Efter flytten letade han jobb i Skåne. Men till slut hamnade han på andra sidan bron. Nu är Martin Ficks bar manager på populära Warpigs i Köpenhamn.

För Martin Ficks har öl varit viktigt i hela hans vuxna liv. Som 18-åring började han att brygga öl hemma och sedan har intresset bara ökat.

– Från början var det mest för att jag ville ha öl att dricka, men sedan blev jag mer intresserad, berättar han.

Under några år jobbade han på Systembolaget i Örebro och sedan blev det tre år på MaltMagnus. Han har också sitt eget företag i ölbranschen och är en av personerna bakom ölfestivalen Örebrewfest.

Ölintresset har också odlats genom en hel del besök i USA.

– Jag har släktingar i USA och har varit där en hel del. Det har blivit flera besök i Kalifornien, Washington State och Oregon.

När sambon sedan började att plugga i Skåne gick flyttlasset dit och för Martin blev det då till att leta nya jobb. Där fanns det inte tankar på Warpigs till en början, men så blev det ändå till slut. Det är ett ställe som han haft en bra relation till långt innan han blev anställda.

– Jag har gillat dom ända sedan dom öppnade och har till och med en tatuering som jag gjorde under ett event här för fyra år sedan. Jag har alltid gillat deras öl och tycker att dom är det bästa bryggeriet utanför USA, säger Ficks.

Som bar manager, ett jobb han delar med Erik Reidarsson Klein, är det en hel del jobb med öl på ett för Martin nytt sätt. Trion Lan Xin, Philip Heist och Duff Wallace sköter produktionen och Martin Ficks ser till att allt fungerar som det ska med bland annat mat- och ölservering.

– Det är en kul arbetsplats och folk som jobbar här kommer från hela världen. Det är bara ett par danskar och sedan är det folk från USA, Kanada, Irland, Belgien, Nya Zeeland, Italien och till och med Färöarna, säger Ficks.

Våren blir extra intensiv för Martin Ficks. Han spelar nämligen också trummor i bandet The Boatsmen och där väntar en turné i Spanien under mars månad. En hel del planering krävs det också för att få i hop alla de samarbetsbryggningar som ska göras med spännande bryggerier under veckan som Mikkellers stora ölfest genomförs i Köpenhamn.

Han gillar att hitta på nya saker och även om han trivs med jobbet så är det en annan dröm som lockar någonstans i framtiden.

– Det vore roligt att brygga också, kanske här någon gång. Men slutmålet är ju att ha ett eget bryggeri och att göra egen bärs.

I väntan på det har Warpigs fått en bar manager som kan det mesta om öl och som trivs bra med sitt nya jobb. Det enda som kan vara besvärligt är de där svenskarna…

– Det är en skön stämning här i Danmark, det är mer avslappna och man kan köpa med öl hem från baren. Jobbigast är det kanske att ta hand om de svenskar som ibland blir lite för fulla, säger han.