Lucka 12: Björn har gjort god öl folklig

Bakom lucka nummer 12 finns Björn Falkeström. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och Double Bastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 12: Björn Falkeström.

På nyårsdagen 2004 gjorde Björn något som skulle få en enorm inverkan på den svenska ölscenen. Han mäskade in Oppigårds Bryggeri första öl – Golden Ale. Detta öl bryggs än i dag av Oppigårds som nu är Sveriges största hantverksbryggeri.

Sedan starten har Björn och hans kollegor fått den breda allmänheten, inte bara ölnördar, att börja köpa hantverksöl. Det finns flera skäl till detta, dels håller Oppigårds öl alltid hög kvalitet, de är prisvärda och man har lyckats få in flertalet öl i Systembolagets fasta sortiment och därmed fått en bra spridning i hela Sverige.

Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?
– Jag hoppas det kommer få vara att vi är med och för vidare en flera hundra år gammal öltradition genom det suröl vi nu har på lagring. Det har bäring på både öltradition och bergslagens anor som järnbärarland med influenser från Vallonerna.

Björn var även tidig med att lansera julöl som inte bara var maltigt utan även hade en tydlig humleprofil. Detta var redan 2005 och idag är Oppigårds Winter Ale ett självklart alternativ för många på julbordet och ölen får allt som oftast högsta betyg i tidningarnas julölsrecensioner. Oppigårds är inte bara det hanverksbryggeri som både säljer och producerar mest, de är också det mest prisbelönta bryggeriet i Sverige.

Finns det något du hade gjort annorlunda nu med facit i hand?

– Nej! Jo, jag skulle inte ha sålt mina öppna jäskar. Men det kan ju rättas till kanske. I övrigt gör vi alla fel och begår misstag som vi förhoppningsvis lär oss av. Jag hade nog önskat att jag inte tagit alla problem på så blodigt allvar. Det har slitit mycket på mig och kanske tyvärr på andra också.

Vi tackar Björn för att han har varit en stor bidragandet orsak till att hantverksöl fått sådan spridning i landet och att han visat att öl kan bli folkligt utan att för den skull bli identitetslöst.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

– Paulaner weissbier. Jag har säkert druckit ännu godare weissbier, men minnet sviker. Jag skriver inte upp vad jag dricker. Men jag drack två paulaner igår iaf.