Stora bryggerierna nobbar delstaten

Heineken är ett av de bryggerier som nu avslutar produktionen av öl för marknaden i Minnesota. Foto: Pixabay.

Minnesota är den sista delstaten i USA som bara tillåter öl upp till 3,2 procent i vanliga butiker. Nu börjar allt fler bryggerier avsluta produktionen av sådan öl.

Under senare år har ett antal amerikanska delstater ändrat sina lagar och höjt gränsen för alkohol i öl som får säljas i vanliga butiker. Nu är det bara Minnesota som har kvar de lagarna och allt fler bryggerier tycker inte att den marknaden är stor nog.

Under den senaste tiden har såväl Heineken som Constellation Brands, som bland annat brygger Corona, avslutat produktionen av öl på 3,2 procent, och flera andra aktörer har förvarnat om att sådana beslut kan komma.

De lokala bryggerierna har än så länge sagt att de fortsätter sin produktion av de mer alkoholsvaga ölen och kanske kan de få en större marknad när de stora bryggeriernas öl försvinner från hyllorna.

Samtidigt finns politiska krafter som kämpar för att även Minnesota ska ändra sina lagar.

– Vi visste att det bara var en tidsfråga innan marknadenskulle kräva att vi har likadana alkohollagar som alla andra. När produktion av öl på 3,2 procent nu försvinner kommer butikerna att få stänga sina kylar och det ger konsumenterna färre val och högre priser, konstaterar republikanske senatorn Karen Housley i ett pressmeddelande.