Lucas tror inte att det blir gårdförsäljning

Till vardags brygger Lucas Monryd ”bäss” på Stigbergets bryggeri, avdelning Ringön. I dag svarar han på vår sommarenkät.

Till vardags brygger Lucas Monryd ”bäss” på Stigbergets bryggeri, avdelning Ringön. I dag svarar han på vår sommarenkät.

Han vill tro på liberalare vindar som ska föra gårdsförsäljningen framåt, men är ändå pessimist. Det och mer får du reda på i hans svar.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?

– Får nog påstå att Svartbergets Republiken var bäst. Mycket på grund av att det ofta känns hopplöst omöjligt att hitta bra tyskt från svenska bryggerier och jag blev så lycklig när jag fick den, men också på grund av att den var bäst.

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Det börjar ju onekligen blåsa lite liberala vindar i Alkoholsverige, så det skulle ju kanske kunna bli någon kompromiss av något slag. Det hade varit käckt. Men som den negativa person jag är får jag nog säga att jag tror att det blir nerskjutet ändå.

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Vapen och droger går ju bra även under lågkonjuktur, och alkohol måste klassas som en drog. Med det sagt tror jag att det finns lite för många aktiva ölfestivaler för årets dagar, så vissa kanske kommer falla på det. Det gäller att sticka ut och göra något djäkligt ballt.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Skulle nog återigen säga Svartberget. De gör kalasbra bäss där uppe och förtjänar lite mer hajp.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

– Hmm. Hade kanske passat på att bjuda ut Matt Pike på en bit käk och massa bäss. Ivans Pilsnerbar hade varit trevligt. Spännande att se om Mr. Pike hade gillat musiken.

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?

– Personligen pendlar jag lite mellan West Coast IPA och (helt rökig) lager. Bägge med så hög beska som står att finna!