Magnus tror bryggare väljer nördfestivaler

Foto: Foto: Andreas Seger

Magnus Svensson på Benchwarmers skräder inte på orden, vare sig det gäller ölfestivaler eller gårdsförsäljning.

Nu är det alltså dags för Magnus att vara med i vår enkät. Här är hans svar.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?
– I vanlig ordning är detta en praktiskt taget omöjlig fråga att svara på, våra bryggerier här i landet blir bara bättre och bättre hela tiden, vilket är fruktansvärt roligt på alla sätt och vis. Vi ligger långt fram i Sverige, helt enkelt.
De öl som står ut mest får jag ändå säga är Remmarlövs nya WC IPA – Pinstripe, Oppigårds Hedemora Pilsner och jag slår gärna ett slag för Vega Bryggeris alkoholfria öl, som hade imponerande skumstabilitet och munkänsla!

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?
– Jag tror att det beror helt och hållet på om det blir ett regeringsskifte eller ej, sitter sossarna kvar så kommer de säkert att göra allt för att hindra allt som har med friare företagsamhet att göra. Under pandemin visade de verkligen upp deras avsky mot småföretagare.

– Men visst, ett test i Skåne, som det pratats om, kanske blir av, det blir tramsiga begränsningar i antal öl man får köpa, och ett överförmynderi utan dess like.

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Jag tror att de strikt kommersiella ölfestivalerna kommer att ha mycket svårt att locka till sig annat än de stora drakarna och ”här säljer vi shots med tuttifrutti-smak med två brudar i bikini”-utställarna. Många på bryggerier som jag träffar tyckte att det under pandemin var väldigt skönt att inte spendera varje helg på en ny ölfestival någonstans i Sverige och väljer helst att stanna i sitt eget närområde, och många väljer bort festivaler där bryggeriet själv tar hela den ekonomiska risken genom att betala för monteryta och försäljningsandel och personal och resor och allt.

– Jag kommer precis tillbaka från Uppsala Craft Beer Festival, som arrangerades av och på Uppsala Brygghus och det var himla trevlig på alla sätt och vis, de har helt fattat grejen – de köper in öl från utvalda bryggerier och gör det till en ölfest. Arrangörerna hade inspirerats av GSBF och Brewskival och det märktes verkligen.

– Bryggbranschen är en oerhört social bransch och vi kommer garanterat att se mer av bryggerifestivaler likt Uppsala, till exempel drar vi till Hop Shed Brewerys festival på Gotland nästa vecka och hänger och kränger bärs och vi själva har lösa planer på att få ihop något liknande hos oss en vacker dag.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Jag funderade häromdagen på varför Elmeleven inte får mer uppmärksamhet, hans öl är inte bara fruktansvärt sinnessjukt goda och snygga, dessutom är Anders så himla trevlig och luktar även gott. Det är en ynnest att bara kunna köra ner till dem och hämta fat nästan när man vill.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?
– En back kall Tuborg Grön, Trey Parker och jag ute i skogen i Colorado nånstans, Matt Stone kommer med en korianderstinn burrito som en liten överraskning.

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?
– Frisk och välbalanserad West coast IPA på runt 5-5,5 procent är så satans gott, eller så klart en krispig pilsner.