Premiär för vildjästa ölen från Stigbergets

Lucas Monryd är nöjd med första släppet i Stigbergets surölsprogram – även om det inte är det han har i glaset på den här bilden.

I fredags hände något ovanligt på Systembolaget. Inte det att Stigbergets släppte öl, för det gör man med en frenesi som är få andra förunnad. I stället handlar det om bryggeriets första släpp av vildjäst öl.

När Côtes du Ringôn släpptes i fredags var det första gången som Stigbergets surölsprogram gjorde väsen av sig. Men planerna har funnits ända sedan bryggeriet flyttade sina grejor från Majorna till Ringön för två år sen.

Då var det Lucas Monryd som entusiastiskt pratade om möjligheterna och i dag är det han som ansvarar för Stigbergets surölsfat.

– Det har av naturliga skäl varit ett långt projekt med mycket test och prov, säger han.

– Vi började med att försöka tillämpa någon sorts hemmaluad variant på ’turbid mashing’ på vårt bryggverk, testade sedan lite primärjäsning på tank innan sekundärjäsning på ekfat med vilda bakterier- och jäststammar och sedan även fullt ut primärjäsning på ekfat. Allt med varierande succé.

Den öl som nu lanserats har ett år på nacken.

– Det är väl egentligen en önskan om att komma så nära en lambic som vårt bryggeri tillåter. Det hela landade, efter blending och så vidare, i en något funky, syrlig ettårig vildöl med lite schysst astringens från ekfaten.

– Ändå ganska nöjd med tanke på att vi skjutit ”vilda” skott från höften…

Reaktionerna på ölet har varit blandade enligt bryggaren.

– Inga vrålstarka reaktioner än så länge. Några förväntade ”vad är det här för trams?”, men även lite fina ord från folk som vet vad de köpt. Jag känner mig nöjd, säger han.

– Få saker är så vackra som Brettanomyces ändå!

Det blir mer suröl framöver, även om delägaren Nils Hultkrantz uttalat att satsningen kan få stå tillbaka en del när det planerade restaurangprojektet drar igång och behöver plats.

– I nuläget brygger vi inte mer vört för ändamålet, men det finns en hel del att blenda och balta med här redan. Så förhoppningsvis blir det ytterligare ett gäng släpp, säger Lucas.