Tio procent funderar på att ta en vit period

Det var många som ökade sin konsumtion av alkohol under semestern. Foto: Pressbild

Dricker du mer öl på när du hade semester? Det är du inte ensam om i så fall. Mer än varannan svensk drack mer alkohol under sommarledigheten än annars.

Det visar en ny undersökning från Systembolagets dotterbolag IQ. 13 procent drack mycket mer och 39 procent drack lite mer under semestern.

Orsaken till den ökade konsumtionen är inte helt oväntat njutning, det svarar i alla fall 84 procent av de i undersökningen som druckit alkohol medan 15 procent uppgav att de drack för att slappna av och 14 procent drack mer för att alla andra drack.

På frågan om hur ofta deltagarna i undersökningen druckit så var det 3 procent som druckit varje dag, 10 procent som druckit 5-6 gånger i veckan och 23 procent som druckit 3-4 dagar i veckan.

Av de som svarat är det 10 procent som funderar på att helt göra ett uppehåll efter sommaren.

– De allra flesta har inga problem att skära ner på alkoholen när semestern är över och vardagen kommer. Men, en del av de som trott att det ska gå lätt märker att det är svårare än de föreställt sig och att de blir fler glas i vardagen än de tänkt sig, säger Sara Wallhed Finn, psykolog och medicine doktor på Beroendecentrum i Stockholm.

– Även om det kan krävas en större ansträngning än man trott klarar de flesta att göra en förändring och minska konsumtionen på egen hand.

71 procent svarar att de inte funderar på att göra uppehåll.